Home Featured 3 tips voor het invullen van logistieke vacatures

3 tips voor het invullen van logistieke vacatures

by SanderW013
3 tips voor het invullen van logistieke vacatures

De Nederlandse logistieke sector staat al langer op de wereldkaart en kent bovendien een snelle groei. De Nederlandse luchthavens lopen al langer tegen hun grenzen aan en willen meer vliegbewegingen maken. De haven van Rotterdam is nog steeds het grootste havencomplex van Europa. En Nederland blijft ook voor onze zuiderburen de belangrijkste logistieke uitvalsbasis. In deze context hoeft het dan ook niet te verbazen dat het moeilijk is om goed logistiek personeel te vinden en dat de krapte op de arbeidsmarkt alleen nog maar zal toenemen. Prognoses spreken zelfs van 350.000 nieuwe logistieke banen tegen het einde van dit decennium. Om dat tekort in te vullen, is het belangrijk dat werkgevers de nodige creativiteit aan de dag leggen.

Meer robots en vrouwen

De logistieke sector wordt steeds complexer. Waar men vroeger nog rekenende op mbo-kandidaten, werd mbo 4 en hbo+ de standaard. Dat heeft vooral te maken met de digitalisering en robotisering die het takenpakket behoorlijk ingewikkelder heeft gemaakt. Door de robotisering is het moeilijker om vacatures in te vullen en dus dringt een verdere robotisering zich op. Wat op zich wel een vicieuze cirkel lijkt te zijn.

Wie concurrentieel wilt blijven, kan echter niet anders dan in te zetten op de robotisering. Het voordeel hierbij is dat de logistieke sector niet langer een mannenbastion is waar vooral spierbundels de plak zwaaien. Terwijl de aandacht verschuift naar nieuwe vaardigheden en een hoog kennisniveau, zal de sector de komende jaren steeds meer vrouwen tellen. Door een vrouwvriendelijk klimaat te stimuleren, kunnen logistieke bedrijven ook de vrouwelijke personeelsmarkt aanboren. De verwachting is dat steeds meer dames vervolgens ook een carrière in de logistiek zullen ambiëren, waardoor er ook hier een versterkend effect optreedt.

Betere secundaire arbeidsvoorwaarden

Lange tijd was de logistieke sector niet meteen het bestbetaalde segment van de Nederlandse markt. Ook in de toekomst zal dat niet het geval zijn, maar laat het wel duidelijk zijn dat hoger opgeleide profielen ook andere looneisen hebben. Daaraan moet je tegemoetkomen. Volgens uitzendbureau Manpower is het vooral belangrijk dat je aandacht schenkt aan secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals aan de pensioenbouw en opleidingsmogelijkheden. Daarnaast benadrukt men dat ook de locatie steeds vaker een deal breaker is. Bij het openen van een logistiek kantoor, is het dan ook belangrijk om niet alleen na te denken over de bereikbaarheid voor leveranciers. Een pendelbusje voor een goede verbinding met het station, een eerlijkere reiskostenvergoeding of een fiets van het werk kan ook veel goedmaken.

Stem de wervingsstrategie af op de lokale arbeidsmarkt

Rotterdam is Eindhoven niet. En dus is het ook maar logisch dat de wervingsstrategie mee evolueert met de lokale arbeidsmarkt. Het tekort is per slot van rekening niet overal even groot en soms kan je ook eenvoudig in omliggende steden of zelfs over de grens gaan vissen. Deze factsheet van het UWV wijst de regionale verschillen aan. Daarom dien je vooraf in kaart te brengen hoe groot de lokale concurrentie is, wat het gemiddelde salaris voor deze functie is, hoeveel beschikbare arbeidskrachten er zijn en op basis van welke pull-factoren zij voor een werkgever kiezen. Pas nadien kan de wervingsstrategie vorm krijgen.

related posts