Home Featured 4 redenen waarom netwerken zo belangrijk is

4 redenen waarom netwerken zo belangrijk is

by Jaro Broeklander
voordelen-netwerken

Veel beginnende ondernemers besteden veel tijd aan dingen als marketing en klantenwerving. Deze dingen zijn uiteraard erg belangrijk, maar het is ook essentieel om te ‘netwerken’. De meerderheid starters vraagt zichzelf oprecht af wat het nut is van Netwerken. Daarnaast is dit een vooral spannende activiteit voor veel beginnende ondernemers. Men is bang om opdringerig over te komen. Dit is echter vaak helemaal niet het geval. Netwerken is helemaal niet eng, maar juist leuk én hartstikke belangrijk. Wij hebben hieronder 4 redenen op een rijtje gezet waarom jij ook moet netwerken!

1.    Vertrouwen kweken

Veel beginnende ondernemers voelen zich vaak eenzaam. Dat is natuurlijk niet meer dan logisch, je bent op veel vlakken op jezelf aangewezen. Dit aspect van ondernemen zorgt er vaak voor dat mensen weinig vertrouwen hebben. Netwerken kan een handige manier zijn om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Contacten leggen met medeondernemers in dezelfde branche is een manier om jezelf te motiveren. Zo kom je ondernemers tegen die veel verder zijn, waar je veel van kan leren. Ook zal je ondernemers tegenkomen die minder ver zijn als jou. Deze groep mensen heeft weer wat van jou te leren. Want iedereen wil een betere ondernemer worden!

2.    Samen werken

Als tweede leidt netwerken in de meeste gevallen tot leuke samenwerkingen. Stel je voor dat je als freelance illustrator werkt en op een bijeenkomst bent waar andere freelancers, die in dezelfde branche werken, aanwezig zijn. Wie weet kun jij je krachten samenvoegen met een talentvolle animator en samen prachtige animatievideo’s voor klanten ontwikkelen. Dit is tevens een goede manier om je klantenkring te verbreden. Je kunt tenslotte meer diensten aanbieden.

voordelen-netwerken2

Lees ook: Dit zijn de 4 voordelen van een zakelijk e-mailadres!

3.    Kosten delen

We nemen nog even het voorbeeld van punt 2. Jij bent werkzaam als freelance illustrator en bent aan het netwerken met andere illustratoren. Jullie kunnen dus van elkaar leren, met elkaar samenwerken, maar jullie kunnen er ook voorkiezen om samen kennis in te kopen. Denk bijvoorbeeld aan een workshop van een ervaren illustrator waar jullie allen erg fan van zijn. Zo’n persoon wilt natuurlijk graag zijn of haar kennis met jullie delen, maar vraagt hier wel wat voor. Samen kunnen jullie dit bekostigen, zodat je geen vermogen hoeft te betalen.

4.    Zet jezelf in de spotlight

Als laatste willen we je nog even meegeven dat je tijdens het netwerken best jezelf in de spotlight mag zetten. Je hoeft je echt niet altijd nederig op te stellen. Straal vertrouwen uit en zie je netwerk als een podium om jouw bedrijf op de kaart te zetten. Denk bijvoorbeeld na over diensten die jij kunt leveren aan je netwerk in ruil voor goodwill en zorg dat jouw kwaliteiten bij iedereen bekend zijn.

Hoe groot is jouw netwerk? Maak je hier veel gebruik van? Laat het ons weten in de comments hieronder!

related posts