Home Ondernemen 4 tips om jezelf te motiveren als het even tegenzit

4 tips om jezelf te motiveren als het even tegenzit

by Jaro Broeklander
motivatie

Iedereen heeft er weleens mee te maken: een dip in de motivatie. Het gaat allemaal even wat minder en je begint na te denken over waarom je het eigenlijk allemaal doet. Vooral voor de ZZP’ers is dit natuurlijk iets wat makkelijk kan gebeuren. Je werkt toch vaak in je eentje, en dat kan het wat moeilijker maken. Gelukkig zijn ook dit soort momentjes makkelijk op te lossen, zeker als je gebruik maakt van de volgende tips!

Wees bewust van je eigen doelen

En als je nog geen duidelijke doelen hebt, is dit het moment om deze doelen te bepalen. Als je weet waarvoor je het allemaal doet, wordt het vaak een stuk makkelijker om jezelf te motiveren. Doelen kunnen bovendien van alles zijn; je gezin onderhouden, je bedrijf laten groeien, nieuwe samenwerkingen aangaan, enzovoorts. Tastbare doelen zijn van onschatbare waarde in de wereld van de ondernemers. Als het even niet lukt kun je deze doelen weer in je hoofd halen, en bedenken wat ervoor nodig is om ze te behalen. Dit zal je (hopelijk) weer hernieuwde energie geven.

Maak een duidelijke planning

Ook iets wat voor mensen die in loondienst werken makkelijker is; ze hebben een vast schema. Zelfstandigen bepalen zelf wanneer zij werken, en dat kan soms zorgen voor een gebrek aan structuur en motivatie. Daarom kan het handig zijn om voor jezelf ook een duidelijke planning aan te houden. Vooral voor diegenen die thuis werken is het handig. Er zijn genoeg tools op internet te vinden die je helpen met het behouden van je concentratie. Zo zijn er sites die je om de 25 minuten een piepje geven waaruit blijkt dat je even pauze moet houden. 25 minuten werk, 5 minuten pauze, en om de 2 uur een langere pauze. Zo blijft je concentratie beter behouden. Spreek je daarnaast ook nog met jezelf af dat je per dag maximaal 8 uur werkt, dan heb je genoeg structuur in je dag. Werk zal weer gaan als vanouds!

motivatie 2

Lees ook: Word beter in communiceren: 5 tips!

Probeer gezond te leven

Misschien denk je niet dat je eet-, slaap-, of beweegpatroon te maken kan hebben met je motivatie voor je werk, maar het zal je nog verbazen. Als je eenmaal te weinig slaapt, gaat je lichaam steeds meer in de ‘overlevingstand’. Hierdoor wordt minder energie vrijgelaten, waardoor het lastiger wordt om te werken. Als jij er dus voor zorgt dat je gezond eet, genoeg beweegt en daardoor ook genoeg slaapt, zal je merken dat je je steeds fitter gaat voelen. Als je hoofd volledig op orde is, zal je merken dat je beter zal presteren op de werkvloer. Dit zorgt automatisch voor betere motivatie.

Beloon jezelf

Iets wat altijd werkt is jezelf belonen. Denk aan het binnenhalen van een nieuwe opdracht, het afmaken van een nieuw project, of een bepaald verkoopdoel. Beloon jezelf op een lekker diner of een uitstapje. Dit zal je werk weer een stuk uitdagender maken, en daardoor zal je meer zin krijgen om aan de slag te gaan!

Hoe motiveer jij jezelf als het even tegenzit? Laat het ons weten in de comments hieronder!

related posts