Home Financieel 5 financiële valkuilen voor beginnende ondernemers

5 financiële valkuilen voor beginnende ondernemers

by Jaro Broeklander
financiele valkuilen 2

Het starten van een eigen onderneming is natuurlijk een geweldige uitdaging. Het is erg leuk en spannend om met een eigen zaak te beginnen maar het brengt natuurlijk ook de nodige (financiële) risico’s met zich mee. Zeker als je weinig ervaring hebt met ondernemen zijn er een groot aantal financiële valkuilen waar je voor op moet passen. We hebben hier een aantal van deze financiële valkuilen op een rijtje gezet zodat je hier rekening mee kunt houden.

Geen rekening houden met wanbetalers

Niet iedere opdracht die je hebt afgerond en gefactureerd wordt direct betaald door jouw klanten of opdrachtgevers. Er is al menig jong bedrijf ten onder gegaan doordat wanbetalers hun facturen niet betaalden. Zet een betalingstermijn op jouw facturen om dit probleem eventueel juridisch te lijf te gaan. Stuur wel eerst een aantal reminders want soms kijken mensen natuurlijk ook gewoon over een factuur heen.

Niet afdekken van belangrijke risico’s

Wanneer je in loondienst bent, zorgt jouw werkgever zorgen dat je belangrijke risico’s zoals arbeidsongeschiktheid worden afgedekt. Je krijgt dan bijvoorbeeld doorbetaald wanneer je ziek bent. Wanneer jij een eigen onderneming hebt zul jij deze risico’s zelf moeten afdekken met bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Een ongeluk is nooit uit te sluiten en ook ziekte kan helaas iedereen overkomen. Als jij geen arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt zal zo’n vervelende gebeurtenis nog erger worden gemaakt doordat een groot deel van je inkomen weg zal vallen.

Te weinig rekening houden met belastingen

Een deel van het geld dat je als beginnende ondernemer verdient moet worden afgedragen aan de belastingdienst. Dit deel is vaak meer dan je denkt dus het is belangrijk om direct rekening te houden met belastingen door een deel van het verdiende geld opzij te zetten voor de belastingen. Over het algemeen is het verstandig een percentage van minimaal 30 procent van de inkomsten opzij te zetten om een buffer op te bouwen voor het betalen van de belastingen.

financiele valkuilen

Lees ook: Word beter communiceren: 5 tips!

Geen financieel plan hebben

Als beginnende ondernemer is het aantrekkelijk om gewoon maar aan de slag te gaan met ondernemen. Het is echter aan te raden eerst een gedegen financieel plan te maken voor je gaat beginnen. Bekijk hoe veel geld je persoonlijk nodig hebt om van rond te komen en wat de te verwachten zakelijke kosten zullen zijn. Zo kun je kijken wat je maandelijks moet verdienen en inschatten of dit wel realistisch is. Als dit niet het geval is kun je er het best een andere baan bij nemen waardoor je verzekerd bent van een vast inkomen.

Te veel willen

Wanneer je een tijdje aan het ondernemen bent, komen er vaak legio kansen op je af. Je hebt contacten en krijg zo af en toe opdrachten voorgeschoteld die eigenlijk niet bij jouw werkzaamheden passen. Het kan natuurlijk goed gaan maar vaak kosten dergelijke opdrachten meer tijd en energie dan nodig is. Het is belangrijk dat je in de opstartfase van jouw onderneming niet te veel wilt doen en dan bedoelen we dus vooral dat je gefocust moet blijven op de opdrachten die het best bij jouw onderneming passen.

Heb jij deze dingen weleens meegemaakt? Laat het ons weten in de comments hieronder!

related posts