Home Kantoor 5 redenen waarom je beter geen kantoortuin kunt aanleggen

5 redenen waarom je beter geen kantoortuin kunt aanleggen

by SanderW013
5 redenen waarom je beter geen kantoortuin kunt aanleggen

De kantoortuin: we komen er niet meer onderuit. Ieder groot bedrijf heeft zijn eigen jungle voor medewerkers. Kostenbesparing is vaak een belangrijke reden er wel een aan te leggen, maar je kunt het beter niet doen.

Problemen met concentreren

Kantoortuinen leiden mensen af. Je wilt je graag concentreren, maar wordt gemiddeld elke drie minuten gestoord. De ene keer wil een collega tegenover of naast je graag dat je even meekijkt, daarna gaat de telefoon, daarna heb je een e-mailtje te verwerken en zo gaat het maar door. En dan hebben we ook nog de altijd lastige collega’s die vlakbij jou in de buurt een heel gesprek voeren.

Je raakt je concentratie kwijt en dan duurt het even voordat je je weer kunt concentreren. Mensen zijn namelijk vrij slecht in multitasken en moeten steeds weer opnieuw beginnen. Dat is de belangrijkste reden om geen kantoortuin aan te leggen.

Werken met drie zones

Het liefst geef je elke medewerker een eigen ruimte, maar sommige bedrijven zijn veroordeeld tot een kantoortuin-achtige constructie. In dat geval kun je het best met drie zones werken. Iedere medewerker kan dan in de zone zitten waar ze zich goed kunnen concentreren. Denk bijvoorbeeld aan een afgezonderde ruimte of een open ruimte waar het stil is.

Voor overleg of pauzeren kunnen medewerkers naar een ruimte die daarvoor bedoeld is. Zet er de beste volautomaat koffiemachine neer en laat collega’s daar wat kletsen. Het voorkomt geroezemoes op de werkvloer. We noemen deze zones ook wel eens ‘harde zones’. Je kunt hier ook statafels neerzetten, maar voor klussen waar de concentratie niet zo hoog voor hoeft te zijn. Op BestGekozen.nl vind je de beste koffiemachines.

Liever investeren in betere ruimtes

Het zou beter zijn als bedrijven meer investeren in betere, grotere ruimtes. Een werkeiland van vier personen is eigenlijk al te groot. Concentratiezones moeten niet te veel bureaus aan elkaar hebben en moet ‘zacht’ zijn. Oftewel: het moet er zo goed als stil zijn en medewerkers moeten niet te veel worden afgeleid worden van hun collega’s.

Wat ook een goed idee is, is het gebruik van absorberende materialen. Gebruik je deze voor de wanden en het plafond, dan krijg je meer rust in je ruimte. Het geluid wordt wat meer gefilterd. Daardoor heb je het idee dat je in een bibliotheek werkt, waar het altijd stil moet staan.

Onderlinge spanningen

Mensen zijn er niet voor gemaakt om de hele dag omgeven te zijn door anderen en elke drie minuten gestoord te worden. Mensen hebben ook behoefte aan rust en concentratie. Daarom leiden kantooreilanden nogal eens tot onderlinge spanningen. Medewerkers ergeren zich aan het gepraat van anderen, het afleiden van elkaar en het constant stellen van vragen aan elkaar. Daardoor worden werkdagen lang en ellendig. Gun elkaar dus ook wat rust. Het liefst leg je helemaal geen kantoortuin aan, maar zorg je voor rustige ruimtes.

Een betere luchtkwaliteit

Op kantoor zijn ook de luchtkwaliteit en de akoestiek belangrijk. Door veel mensen bij elkaar te zetten, gaat de goede luchtkwaliteit en de akoestiek verloren. Daardoor hoor je continu geroezemoes en kun je je ook ‘gewoon’ niet zo lekker voelen. Een raampje openzetten zorgt soms niet voor het gewenste effect en er is altijd een collega die het koud heeft. Daarom zouden ondernemers moeten investeren in een gezonde, stille omgeving.

related posts