Home Juridisch 5 Tips als je ontslagen wordt

5 Tips als je ontslagen wordt

by Redactie
5 Tips als je ontslagen wordt

Als je te horen krijgt dat je ontslagen zal worden is dat natuurlijk geen goed nieuws. Ook al heb je in veel gevallen recht op een werkloosheidsuitkering, het heeft vaak verstrekkende gevolgen als je je baan verliest. Als het ontslag onomkeerbaar is, dan is het zaak om te proberen er zo gunstig mogelijk uit te komen.

1. Is mijn ontslag wel terecht?

Ga allereerst na of het terecht is dat je wordt ontslagen. Zijn er geen mogelijkheden dat je binnen het bedrijf een andere functie krijgt of dat je eventueel genoegen neemt met een lager salaris. Als het bedrijf failliet gaat of als je baan simpelweg komt te vervallen dan is er in de meeste gevallen geen ontkomen aan, maar het loont in sommige gevallen de moeite om het gesprek aan te gaan als je te horen krijgt dat je je baan zult verliezen.

2. Recht op een ontslagvergoeding?

In sommige gevallen heb je recht op een ontslagvergoeding. Als je gedurende vele jaren bij een bedrijf hebt gewerkt en men wil dat je vertrekt om plaats te maken voor een jongere en dus goedkopere kracht, dan is dit een reden om een ontslagvergoeding aan de orde te stellen. Ook als je ontslagen wordt omdat het bedrijf zijn activiteiten naar het buitenland verplaatst waar de lonen lager zijn, kan dit een reden zijn om te onderhandelen over een ontslagvergoeding. Kom je in aanmerking voor een gouden handdruk, bespreek dan goed de voorwaarden zodat je er geen of in ieder geval zo min mogelijk vermogensbelasting over moet afdragen.

3. Schakel de vakbond in

Ben je lid van een vakorganisatie dan kunnen zij je vaak bijstaan bij het aanvechten van ontslag of het onderhandelen over de voorwaarden voor je ontslag. Niet alleen werken er bij een vakbond ervaren juristen, het kan in veel gevallen gunstig zijn om het contact met je aanstaande ex-werkgever via een tussenpersoon te laten verlopen. Deze zal de kwestie zakelijk en zonder emotie benaderen, hij is immers geen partij. Dat werkt vaak beter dan wanneer jij boos of verdrietig aan de onderhandelingstafel zit en op deze manier wellicht je kansen op een zo gunstig mogelijke regeling verspeelt.

4. Ga direct solliciteren
Heb je te horen gekregen dat je ontslagen word? Schrijf je direct in als werkzoekende bij het UWV en bij alle bekende uitzendbureaus. Als er nog een opzegtermijn geldt waarin je dus nog in dienst bent kun je die gebruiken om in een situatie van werk naar werk weer aan de slag te komen. Dat is altijd gunstiger dan pas gaan solliciteren als je eenmaal met een uitkering thuis zit. Je bent al snel te lang uit het arbeidsproces om nog interessant te zijn voor werkgevers. Deze periode duurt meestal niet langer dan zes maanden en die zes maanden zijn sneller om dan je denkt.

5. Laat je niet negatief uit over je werkgever

Ook al baal je nog zo van je ontslag, verlaag je niet tot negatieve uitspraken over je werkgever. Dat je thuis tegen je partner misschien je mening geeft is nog wel begrijpelijk, maar ga er zeker geen berichten over posten op sociale media en laat je niet bij iedere gelegenheid negatief uit over de situatie. In het ergste geval kun je beschuldigd worden van smaad of laster. Maar in alle gevallen zal de situatie voor jou er zeker niet beter op worden als je werkgever op Facebook leest hoe boos je bent over je ontslag en wat je van je werkgever vindt. Ook een mogelijke nieuwe werkgever zal dit soort berichten zeker niet kunnen waarderen. Doe het dus niet.

related posts