Home Kantoor 5 tips voor een gezond kantoor

5 tips voor een gezond kantoor

by Redactie
5 tips voor een gezond kantoor

Een gezonde werkomgeving zorgt voor meer werkplezier en een lager ziekteverzuim. Met een deze eenvoudige tips kun je er op een simpele manier voor zorgen dat jouw kantoor die gezonde werkomgeving biedt. Je personeel zal met meer plezier aan de slag gaan en dit zal de productiviteit zeker ten goede komen.

1. Zorg voor afwisseling in staan en zitten

“Ik zit op kantoor”. Voor sommigen is deze toelichting op wat voor werk ze doen wel erg letterlijk van toepassing. Al het werk wordt zittend gedaan. Met als gevolg mogelijke rugklachten, kans op overgewicht en een verslechterende conditie. Zorg ervoor dat je medewerkers een deel van hun werk staand kunnen doen. Staand vergaderen is bijvoorbeeld erg efficiënt blijkt uit diverse onderzoeken. Ook het te woord staan (!) van klanten kan heel goed werken.

2. Zorg dat de ergonomie in orde is

Medewerkers verschillen in lengte en bouw. Als iemand het grootste deel van zijn werk achter een bureau verricht, dan is het belangrijk om te zorgen voor een goede werkhouding. Een Arbo-deskundige kan je adviseren over de juiste werkhouding voor jou en je medewerkers. Investeer in verstelbare bureaus en goede bureaustoelen.

3. Klimaatbeheersing

Zorg voor een juiste klimaatbeheersing. Werken in een omgeving die te warm, te koud, te droog of te vochtig is zorgt voor klachten en uiteindelijk zelfs voor ziekteverzuim. Het gaat dan niet alleen om het juist afstellen van de airconditioning en de verwarming. Zorg ook dat medewerkers niet op de tocht zitten bij ramen en deuren en dat ze niet worden gehinderd door lawaai. Wanneer je je op je werk moet concentreren zijn dit zaken die je niet kunt gebruiken.

4. Flexplekken, een goed idee?

Steeds meer bedrijven werken met flexplekken. Lekker handig en je kunt besparen op werkplekken omdat een plek de hele week bezet wordt en niet meer leeg staat op de dagen dat die parttime medewerker niet aanwezig is. Maar is het wel zo’n goed idee? Veel mensen willen op hun werk een “eigen plek” hebben. Een bureau dat ze zelf hebben ingericht, desnoods met een foto van de kinderen, de hond of de echtgenote. Voor veel mensen is een eigen, vaste werkplek een groot voorrecht wat ze niet graag opgeven. Denk dus goed na over het inrichten van flexplekken.

5. Bied afwisseling en uitdaging

Niemand wil de hele dag alleen maar hetzelfde werk doen. In sommige functies is afwisselen misschien lastig, maar probeer het toch aan al je medewerkers te bieden. De telefoniste kan tijdens haar werk wellicht de post sorteren of ander licht administratief werk doen. Of maak gebruik van gecombineerde functies waarbij iemand ’s morgens de ene taak heeft en ’s middags de andere. Op deze manier houd je je medewerkers langer gemotiveerd.

related posts