Home OndernemenDuurzaamheid 5 tips voor een milieubewust bedrijf

5 tips voor een milieubewust bedrijf

by Redactie
5 tips voor een milieubewust bedrijf

Het is een “hot item” de laatste jaren: het milieu. Iedereen heeft het er over, grote bedrijven kondigen maatregelen aan om zo milieubewust mogelijk hun bedrijfsvoering te regelen. Grote bedrijven doen dit natuurlijk niet alleen omdat ze goed bezig willen zijn, maar ook om een goed voorbeeld te geven. Maar ook als kleine en middelgrote ondernemer kun je veel doen voor het milieu.

1. Wees zuinig met verlichting

In een kantoor of winkel moet natuurlijk tijdens de uren dat er gewerkt wordt verlichting branden. Daglicht is nu eenmaal in veel gevallen niet voldoende. Maar je kunt wel ene bijdrage aan het milieu leveren door alle verlichting te voorzien van voordelige LED lampen. Gloeilampen zijn al bijna uit het straatbeeld verdwenen, maar ook voor de traditionele Tl-verlichting zijn goede alternatieven te bedenken. Laat je hierover informeren, bijvoorbeeld bij de bouw of renovatie van je kantoor.

2. Goede isolatie

Een goed geïsoleerd bedrijfspand verbruikt minder energie om het te verwarmen. Laat je kantoor of bedrijf daarom als het even kan voorzien van dubbele en isolerende beglazing. Samen met een goed geïsoleerd dak en goed geïsoleerde muren zorg je ervoor dat de kosten voor verwarming een stuk lager uitpakken. Niet alleen goed voor het milieu maar ook nog voor je financiën.

3. Zonnepanelen op je dak

Als het dak van je kantoor zich ervoor leent is het zeker een goede overweging om er zonnepanelen op te laten plaatsen. Hiermee kun je voor een groot deel of misschien wel volledig in je eigen energiebehoefte voorzien. Voor het plaatsen van zonnepanelen zijn bovendien subsidiemogelijkheden beschikbaar. Wil je hiervan profiteren, informeer dan bij de lokale overheid naar de mogelijkheden voordat je een investering doet. ,dit voorkomt teleurstellingen.

4. Ga elektrisch of hybride rijden

Heeft je bedrijf een wagenpark? Dan kies je natuurlijk voor elektrische of hybride auto’s. Deze zijn zuinig en bovendien milieuvriendelijk. Nu er steeds meer plaatsen komen waar je de accu vaneen elektrische auto kunt opladen is er steeds minder reden om voor een auto op benzine, gas o diesel te kiezen.

5. Kleine maatregelen met groot effect

Naast grote maatregelen zijn er natuurlijk ook kleine zaken waar je op kunt letten. Druk zo min mogelijk documenten af op papier. Kan het niet anders, kies dan standaard voor dubbelzijdig afdrukken, dit spaart papier. Gebruik voor koffie en thee geen wegwerpbekers maar schaf porseleinen serviesgoed aan. Dit moet natuurlijk worden gewassen, maar veel vaatwassers zijn tegenwoordig voordeliger dan met de hand de vaat afwassen. Voorzie de toiletten in je kantoor van zuinige stortbakken die minder water verbruiken. Laat nergens onnodig licht branden. Wordt een ruimte niet gebruikt, doe de deur dan dicht en doof de verlichting.

related posts