Home FinancieelAdministratie 5 tips voor een goede verstandhouding met de Belastingdienst

5 tips voor een goede verstandhouding met de Belastingdienst

by Redactie
5 tips voor een goede verstandhouding met de Belastingdienst

Veel mensen zijn niet dol op de Belastingdienst. En nee, het voelt inderdaad soms niet eerlijk dat je een deel van het geld waar je hard voor hebt gewerkt moet afstaan in de vorm van inkomstenbelasting. Maar bedenk je dat met dit geld zaken worden geregeld die er anders niet zouden zijn. Gezondheidszorg, onderwijs, ouderenzorg, veiligheid. Wil je je relatie met de Belastingdienst goed houden, neem deze 5 tips dan ter harte.

Doe altijd op tijd aangifte

Of je nu particulier of zakelijk met de Belastingdienst te maken hebt, zorg er altijd voor dat je op tijd aangifte doet. In vrijwel alle gevallen krijg je daar ruim voldoende tijd voor. Als het echt niet mogelijk is om aangifte te doen voor de uiterste datum, vraag dan tijdig uitstel aan. Dit voorkomt problemen en hoge en dus onaangename boetes.

Wees eerlijk bij het doen van aangifte

De verleiding kan soms groot zijn om wat minder omzet aan te geven en zo minder BTW af te dragen. Of onkosten te declareren waarvan je zelf ook wel weet dat het niets met je bedrijf te maken heeft. Natuurlijk kun je proberen om de mazen van de wet op te zoeken of zelfs bewust een onjuiste aangifte te doen. Maar bedenk je wel dat de Belastingdienst van jaren terug nog bewijsstukken kan opvragen. Als dan blijkt dat je bewust een onjuiste aangifte hebt gedaan levert dat niet alleen een naheffing op maar ook een hoge boete. En in sommige gevallen kan het leiden tot aangifte en strafrechtelijke vervolging. Vooral dat laatste kan verstrekkende gevolgen hebben tot zelfs gevangenisstraf.

Zorg dat je de regels kent

Iedere Nederlander wordt verondersteld de wet te kennen. Het staat letterlijk in de wet. Je kunt je dus nooit verschuilen achter de stelling “dat wist ik niet”. Als iets onduidelijk is en je niet zeker weet of je iets wel of niet moet aangeven of hoe je dit moet doen, dan heb je de plicht dit uit te zoeken of hierover contact op te nemen met de Belastingdienst. Alleen als je er alles aan hebt gedaan om een juiste aangifte te doen kun je een boete vermijden en blijft het bij een gemaakte fout bij een naheffing.

Vertrouw niet blind op je boekhouder

Heb je een boekhouder die voor jou de aangiftes verzorgt? Dan ontslaat dit je niet van de plicht om je eigen verantwoordelijkheid te nemen. Het is dus aan te raden om aangiftes altijd zelf na te kijken of alles klopt of dit in ieder geval steekproefsgewijs te doen. Je kunt je nooit volledig verschuilen achter een administratiekantoor als blijkt dat er een onjuiste aangifte is gedaan.

Verleen medewerking aan controles

Als de Belastingdienst contact met je opneemt om een controle van je boekhouding uit te voeren, verleen hier dan altijd volledige medewerking aan. Ga de boel niet frustreren door stukken niet of veel te laat aan e leveren. Als er onvolkomenheden worden geconstateerd is de kans een stuk groter dat je hiervoor de zwaarst mogelijke sanctie krijgt als je onwillig bent geweest om mee te werken aan het onderzoek. Probeer zeker nooit om een ambtenaar van de Belastingdienst om te kopen of over te halen dingen door de vingers te zien. Hij zal hier niet op ingaan en het levert je alleen maar een negatieve aantekening op met mogelijk het volgende jaar opnieuw controle.

related posts