Home Financieel 5 verzekeringen die je zou moeten afsluiten bij het starten van een bedrijf

5 verzekeringen die je zou moeten afsluiten bij het starten van een bedrijf

by Jaro Broeklander
zakelijke-verzekering

Als werknemer bij een bedrijf teken je een contract. Hierbij zitten verzekeringen zoals een aov-verzekering en rechtsbijstandsverzekering vaak inbegrepen. Wanneer je een eigen bedrijf start, dien je deze verzekeringen zelf af te sluiten. Veel mensen doen dit niet, wat in de meeste gevallen onverstandig is. Welke verzekeringen zou je nu moeten afsluiten bij het starten van een bedrijf? Wij hebben ze op een rijtje gezet!

1. Aansprakelijkheidsverzekering

In Nederland ben je privé gezien niet verplicht om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Gelukkig kiezen veel mensen ervoor om dit wel te doen. Je zal maar iemand per ongeluk verwonden of de een glas wijn over de smartphone van een vriend heen gooien. Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je hiervoor verzekerd en worden de kosten, in de meeste gevallen, gedekt. Je bent echter niet gedekt voor bedrijfsmatige ongevallen. Als jij bijvoorbeeld tijdens een vergadering een kop koffie over de laptop van de persoon naast je gooit, dan zul je deze kosten zelf moeten vergoeden. Daarom is het belangrijk om ook een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

zakelijke-verzekering-2

Lees ook: Zo voorkom je ‘schijnzelfstandigheid’!

2. Rechtsbijstandsverzekering

Als eigenaar van een bedrijf, of als ZZP’er kan het nog weleens voorkomen dat je op juridisch vlak hulp nodig hebt. Bijvoorbeeld in het geval van een wanbetaler, of iemand anders die zijn afspraken niet nakomt. Er zijn verschillende rechtsbijstandsverzekeringen en het is mogelijk om er eentje op maat af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor de juridische hulp die jouw bedrijf wellicht nodig heeft.

3. Pensioen

Als zelfstandig ondernemer bouw je niet automatisch pensioen op. Wanneer je met pensioen gaat heb je wel recht op AOW, maar dit bedrag is vaak erg laag… Het is dus verstandig om toch geld te sparen, zodat je straks op je oude dag onbezorgd kunt genieten. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Zo kun je zelf geld sparen, of gebruik maken van een zogeheten broodfonds. Een andere manier is het afsluiten van een pensioenpolis bij een verzekeraar. Hierbij wordt het gespaarde geld op de pensioendatum omgezet in lijfrente.

4. Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Een andere belangrijke verzekering voor zelfstandig ondernemers is de Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). Veel ondernemers twijfelen erg over het afsluiten van deze verzekering en dat is begrijpelijk. De kosten zijn relatief hoog en veel ondernemers vragen zich af of dit het wel waard is… Wanneer je een AOV afsluit, heb je recht op een maandelijkse uitkering in het geval je door ziekte of door een ongeval niet kunt werken. Iedereen moet voor zichzelf besluiten of dit het waard is. De kosten verschillen en hangen af van je leeftijd, de branche waarin je werkzaam bent en het te verzekeren bedrag. Voordeel van deze verzekereng is dat deze fiscaal aftrekbaar is. Neem dit dus mee in je beslissing!

5. Bedrijfsstagnatieverzekering

We sluiten deze lijst af met de bedrijfsstagnatieverzekering. Met deze verzekering ben je gedekt als je bedrijf door bijvoorbeeld een ongeval minder winst maakt. Denk bijvoorbeeld aan storm, brand, inbraak, diefstal of waterschade. Wanneer je als bedrijf veel (financiële) verplichtingen hebt en veel apparatuur gebruikt, kan deze verzekering goed van pas komen. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Een ander bijkomend voordeel: je bedrijf is ook tijdens de herstelfase verzekerd!

Welke verzekeringen heb jij afgesloten toen je je bedrijf begon? Laat het ons weten in de comments hieronder!

 

 

related posts