DELEN

Sommige mensen zijn ervoor geboren om ondernemer te worden. Anderen hebben dat totaal niet in zich. Misschien heb jij er wel eens over nagedacht om voor jezelf te beginnen, maar heb je nooit de stap durven zetten. Bang om je zekerheden kwijt te raken, bang dat het je niet zal lukken en je niet meer terug kunt. Maar er zijn een aantal tekens die je niet moet negeren. Begin voor jezelf als de meerderheid op jou van toepassing is.

Je was als kind al vroeg zelfstandig

Soms zit het er al vroeg in. Als je als kind al precies wist wat je wilt en hoe je het wilt, dan schuilt er wellicht een zelfstandige in je. Als je beslissingen durft te nemen en zo af en toe een risico niet uit de weg gaat, dan heb je het zeker in je om als zelfstandig ondernemer succesvol te worden.

Je wilt graag loon naar werken

Erger jij je mateloos aan die ene collega die er de kantjes vanaf loopt maar ondertussen meer verdient dan jij, om de simpele reden dat hij langer in dienst is en dus meer dienstjaren achter de rug heeft? Als jij een groot voorstander bent van “loon naar werken” dan is een carrière als zelfstandige iets voor jou. Als bereid bent om hard te werken mits je daar eerlijk voor wordt beloond dan wordt het tijd dat je zelf gaat bepalen wat je waard bent.

Je wilt flexibel kunnen werken

Als je in loondienst werkt dan wordt er in de meeste gevallen van je verlangd dat je op vaste tijden op je werk verschijnt. Een baan van acht tot vijf is in Nederland nog steeds heel gebruikelijk. Maar wat als jij een avondmens bent en liever om tien uur begint en dan tot zeven uur doorgaat? En wat als je op woensdag niet wilt werken en dat dan op zaterdag wel inhaalt? Dan wordt het tijd om je te verdiepen in de mogelijkheden om als zelfstandige aan de slag te gaan.

Je kunt slecht tegen autoriteit

Als je er slecht tegen kunt dat iemand jou vertelt wat je moet doen, hoe je dat moet doen en wanneer je dat moet doen, dan maakt je dat nog niet meteen een slechte werknemer. Misschien zijn jouw ideeën over de planning wel veel beter dan die van je leidinggevende. Maar ja, hij is de chef en jij niet. Als je werkt als zelfstandige vertelt niemand je meer wat je wanneer moet doen. Je moet je alleen houden aan de deadlines die je met je opdrachtgevers hebt afgesproken of op tijd de producten leveren die je klanten bij je hebben besteld.

Je bent niet bang voor een flexibel inkomen

Als zelfstandige zal je in de meeste gevallen voortdurend wisselende inkomsten hebben. Wat er binnenkomt hangt immers af van de opdrachten die je krijgt of de producten die je verkoopt. Daar moet je mee om leren gaan en je planning op kunnen aanpassen. Zorg voor een veilige buffer zodat je de hypotheek gewoon kunt betalen als die ene opdrachtgever zijn factuur toevallig 2 weken te laat betaalt.

Je wilt vrij kunnen nemen wanneer jij dat wilt

Weet je het nog? Het gesteggel in januari wie wanneer zomervakantie kon nemen? En dat jij als alleenstaande zonder kinderen je altijd moest schikken naar de collega’s die perse tijdens de zomervakantie hun verlof wilden opnemen? Als zelfstandige heb je daar geen last van. Sterker nog: in juli en augustus is het juist vaak rustiger met opdrachten en dus ideaal om vakantie te plannen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here