Home Ondernemen AOV als ZZP’er: hoe regel je dit het best?

AOV als ZZP’er: hoe regel je dit het best?

by Jaro Broeklander
aov voor zzp 2

Als ZZP’er is het waarschijnlijk nog belangrijker om een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering te hebben dan wanneer je (gewoon) in loondienst bent. Toch blijkt uit cijfers dat lang niet alle ZZP’ers beschikken over zo’n AOV. Ongeveer 7 op de 10 zelfstandigen hebben geen AOV afgesloten. En dat terwijl een AOV je leven in stand kan houden als je ziek wordt of arbeidsongeschikt wordt. Hieronder lees je hoe het beste kunt omgaan met een AOV, zodat je niet te veel gaat betalen. Een AOV staat namelijk bekend als een van de duurdere verzekeringen voor ZZP’ers.

Bedenk welk deel van je inkomen verzekerd moet worden

Voor een AOV geldt dat je een bepaald gedeelte van je jaarinkomen kunt verzekeren. Dit bedrag krijg je uitgekeerd als je arbeidsongeschikt bent verklaard. Uiteraard betaal je maandelijks een hogere premie bij een hoger verzekerd inkomen. Daarom is het aan te raden om slechts het bedrag te verzekeren dat je nodig hebt om je normale leven aan te kunnen blijven houden. Dit kun je gemakkelijk berekenen. Houdt wel een slag om de arm voor mogelijke tegenslagen of verhogingen van sommige kosten. Het is namelijk niet meer mogelijk om het bedrag te verhogen nadat je hem hebt vastgesteld.

Bepaal de uitkeringsdrempel

Zoals je misschien wel weet kun je ook gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden verklaard. De mate van ongeschiktheid wordt altijd uitgedrukt in een bepaald percentage. Bij het afsluiten van een AOV kun je aangeven wanneer je wilt dat de verzekeraar moet uitkeren. Ook hiervoor geldt weer dat je een hogere premie betaalt als je een lager percentage kiest. Wil je pas worden vergoed vanaf 50%? Dan scheelt dat een hoop ten opzichte van een uitkeringsdrempel van 25%.

aov voor zzp

Lees ook: 6 manieren om je bedrijf te financieren!

Vergelijk verschillende verzekeraars

Niet alle verzekeraars of aanbieders van AOV’s zijn natuurlijk identiek. Al zal altijd een verschil zijn in prijs. Vraag dus een offerte aan bij meerdere instanties, en vergelijk deze goed met elkaar. Dat houdt in dat je niet alleen maar kijkt naar de maandelijkse premie, maar ook naar hetgeen je allemaal voor verzekerd bent.

Denk na over de wachttermijn van je AOV

Een wachttermijn gaat over de zogenaamde overbruggingsperiode. Als jij, bijvoorbeeld door te sparen, met je eigen geld een aantal maanden kunt overbruggen nadat je arbeidsongeschikt bent verklaard, scheelt dat een hoop in de premie. Hiermee toon je bijvoorbeeld aan dat je alleen wilt worden verzekerd voor situaties waarin je echt niet meer kunt werken. Je sluit scenario’s uit waarin je slechts een aantal maanden niet kunt werken, bijvoorbeeld door ziekte.

Verzekerd in alle situaties?

Het laatste criterium waarvoor je een keuze moet maken heeft te maken met de mate van ongeschiktheid. Ben je dat alleen voor je eigen tak van arbeid? Dan krijg je alleen uitbetaald als je verzekerd bent op basis van beroepsongeschiktheid. Als je uitbetaald wilt krijgen voor ongeschiktheid voor soortgelijke beroepen, dan kies je voor de passende arbeidsverzekering. Als je alleen vergoed wilt worden wanneer je überhaupt niet meer kunt werken, dan kies je voor de gangbare arbeidsoptie.

related posts