Home Featured Begin je een winkel? Zo laat je een klant zich koning voelen!

Begin je een winkel? Zo laat je een klant zich koning voelen!

by SanderW013
Begin je een winkel Zo laat je een klant zich koning voelen!

Als je een winkel begint als startend ondernemer dan is dat ontzettend spannend. Je krijgt in een keer veel op je bord en je wilt er alles aan doen dat deze droom een succes wordt. Naast dat het een commercieel succes moet worden wil je ook dat klanten zich gewaardeerd voelen.

(Beginnende) ondernemers met feeling voor het vak zullen het zelf sneller zien, omdat ze er meer op letten: winkels of andere zaken waar er alles aan wordt gedaan om de klant zich op zijn of haar plek te laten voelen. Het tegengestelde is ook waar: in een winkel waar er amper naar de klant wordt omgekeken, sta je het liefst binnen drie tellen weer buiten. Een servicegerichte winkel, waar de klant zich koning voelt, is enorm belangrijk voor het wel of niet commercieel succesvol zijn. Want een tevreden klant vertelt zijn omgeving (nog meer potentiële klanten) over je winkel en komt terug na zijn of haar eerdere bezoek. Vier pijlers zijn belangrijk als je een klant zich koning wilt laten voelen:

Aantrekkingskracht

Dit is van directe invloed op de klant: als je winkel niet opvalt zullen klanten er snel aan voorbij gaan. Dat betekent niet dat je alle toeters en bellen uit de kast moet halen om een zo flitsend mogelijke winkel te openen, maar aandacht aan de uitstraling, het interieur en de sfeer is uiteraard essentieel.

Lichte kleuren, geen keiharde, beukende muziek en warme sfeer dragen bij aan een fijne binnenkomst. Toch is de aantrekkingskracht van een winkel meer dan alleen het interieur en de uitstraling. Want stel dat je winkel niet op meest strategische punt ligt? Kies dan voor goede promoties!

Tegenwoordig heb je dankzij sociale media een geweldig platform waar je potentiële klanten kan bereiken, die je op leeftijd, woongebied en interesse kan uitkiezen. Daarnaast heb je ook fysieke reclame: een reclamebord met een uitnodigende, originele tekst lokt klanten. Promoties doen het daarbij uitstekend – een afwisseling in promoties en kortingen zorgt ervoor dat klanten terugkomen. Verbind deze aan bepaalde seizoenen of feestdagen: zo wordt het nog herkenbaarder voor klanten. Als laatste is het altijd een goed idee een feestelijke opening te houden, met hapjes, drankjes en slingers, zodat klanten op een leuke manier kennis kunnen maken met je winkel.

Binnenkomst

Als de klanten, dankzij sociale media, de kortingen of de reclameborden, je winkel hebben gevonden, is het vanaf het moment dat ze de winkel binnenstappen enorm belangrijk dat ze zich welkom voelen. Een vrolijke begroeting, desnoods een kopje koffie wat je ze aanbiedt, hoe meer service hoe beter. Pas echter wel op dat je daarin niet doorschiet – niemand zit op een opdringerige winkelmedewerker te wachten als ze rustig willen shoppen. Uiteraard kan je ze wel tips en adviezen geven, of producten aanreiken, maar zorg wel dat je daarbij niet forceert. Als een klant een tijdje staat te zoeken is het hoe dan ook altijd belangrijk dat je ze vraagt of je ze ergens mee kan helpen.

Afhandeling

Als ze dan een keuze hebben kunnen maken en een product hebben uitgekozen, en ze het gaan afrekenen, is de afhandeling ook heel belangrijk als je wilt dat klanten terugkomen. Allereerst, om ervoor te zorgen dat het betalen snel en gemakkelijk gaat, is het heel belangrijk dat ze op elke manier kunnen betalen. Van credit card tot cash tot contactloos pinnen – het moet allemaal mogelijk zijn. Dit laatste is overigens binnenkort wettelijk verplicht, dus als je in jouw winkel nog geen contactloze betaalautomaat hebt, zorg dan dat je er een aanschaft. Vraag of ze op de hoogte gehouden willen worden over aanbiedingen (hun e-mailadres is goud waard) en vertel dat ze je kunnen volgen op sociale media. Kijk ze in de ogen als je ze gedag zegt, en als het rustig is in de winkel kan je zelfs met ze meelopen tot aan de uitgang.

Nazorg

Als je een tevreden klant in de winkel hebt gehad, die ook nog eens je sociale mediapagina´s is gaan volgen of zijn of haar e-mailadres heeft nagelaten, is het tijd voor de juiste nazorg. De data van je klant is namelijk goud waard. Je wilt immers dat deze klant terugkomt, het liefst met al zijn of haar familie en vrienden. Persoonlijke berichten doen het goed, of je die nou stuurt via Facebook, Instagram of Whatsapp. Sterker nog: Whatsapp heeft een aparte functie, genaamd Whatsapp Business gelanceerd, waarmee je als bedrijf je klanten zelfs tot op hun smartphone kortingen- en promotieacties kan sturen. Hoe persoonlijker, hoe beter!

related posts