Home FinancieelBeurs Beleggen in CFD’s, dit zijn de valkuilen

Beleggen in CFD’s, dit zijn de valkuilen

by Redactie
Beleggen in CFD’s, dit zijn de valkuilen

Nu de spaarrente steeds maar minder wordt en al aardig richting de 0% gaat, beginnen steeds meer mensen na te denken over andere mogelijkheden om winst te maken met hun spaargeld. Beleggen lijkt dan de meest voor de hand liggende optie, want op de beurs verdienen sommige mensen bakken met geld lijkt het wel. Dat wil jij natuurlijk ook. Maar let op, met beleggen word je niet slapend rijk, je moet er wel degelijk wat voor doen.

Beleggen in CFD’s

CFD staat voor Certificate For Difference. Als je belegt in CFD’s dan koop je geen aandelen of obligaties. Je speculeert op het te verwachten koersverloop. Je gaat met een CFD een virtuele verplichting aan om aandelen te kopen of vreemde valuta. Daarbij doe je een voorspelling of de koers op de vervaldatum van je certificaat is gestegen of gedaald. Als je deze voorspelling correct hebt gedaan is het verschil tussen de begin- en eindstand van de koers voor jou. Je kunt CFD’s kopen voor aandelen op de beurs, voor de algemene koers van de een beurs, zoals de Dow Jones, de AEX of de NASDAQ. Maar ze zijn er ook voor grondstoffen zoals olie, ijzer, graan en koper. Tot slot zijn CFD’s in valutaparen erg populair. Je doet dan een voorspelling over het koersverloop van de ene munt ten opzichte van de andere, dus dollar tegen euro, of euro tegen Engelse pond of dollar tegen Japanse yen.

Online beleggen

Ook beleggen in CFD’s gaat tegenwoordig via het internet. Er zijn verschillende “platforms” waar je dit kunt doen. Het werkt erg eenvoudig. Je kunt een account aanmaken, een eerste storting doen en daarna kun je meteen aan de slag. Wat ook heel prettig is: Bij veel van deze online brokers kun je een demo account aanmaken. Hiermee kun je beleggen met virtueel geld. Je kunt op deze manier uitproberen of  je het allemaal snapt en of het beleggen je ligt of niet. Als je geld verliest is er geen man overboord, want je werkt niet met echt geld. Pas als je snapt wat je doet en als je denkt de juiste keuzes te kunnen maken, kun je een account aanmaken om echt geld in te gaan zetten. Bij veel brokers is het niet mogelijk om “in de min te staan”. Je bouwt dus nooit een schuld op, ook niet als je verlies lijdt, je raakt alleen je eigen ingezette geld kwijt.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Ga nooit beleggen met geld dat je op korte of middellange termijn nodig hebt voor andere zaken. De kans dat je verlies draait is immers aanwezig. Anders dan op een spaarrekening kan het gebeuren dat je vermogen slinkt. Beleg dus alleen met dat deel van je geld waarmee je een gok kunt wagen en waarvan je het kunt hebben als je een deel ervan kwijtraakt. Ga zeker niet beleggen met geleend geld. Want als je dan verlies maakt moet je het verloren bedrag ook nog eens met rente terugbetalen.

related posts