Home Juridisch Binnenkort kun je online een BV oprichten!

Binnenkort kun je online een BV oprichten!

by Jaro Broeklander
online-bv-2

Veel ondernemers maken gebruik van de rechtsvorm besloten vennootschap of kortweg BV. Veel ondernemers twijfelen over het oprichten van een BV. Sommige van deze ondernemers laten zich tegenhouden doordat het oprichten van een BV best veel gedoe kan zijn. Voor deze ondernemers hebben we goed nieuws: binnenkort kun je waarschijnlijk eenvoudig en snel een BV oprichten via het internet.

Besloten Vennootschap

Deze rechtsvorm is een samenwerkingsverband van aandeelhouders, die in principe niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld voor bijvoorbeeld schulden van het bedrijf. De BV is namelijk een rechtspersoon die zelf verplichtingen aan kan gaan en verantwoordelijkheden heeft. Besloten betekent in de naam van het besloten vennootschap dat de aandelen niet verhandelbaar zijn en vast staan op naam. De BV is belastingtechnisch vaak gunstiger dan een eenmanszaak of NV, maar brengt wel hogere jaarlijkse kosten met zich mee. Het oprichten van een BV is door de hoge jaarlijkse kosten vaak pas voordelig vanaf een omzet van enkele tienduizenden euro’s. Daarnaast is het nog best lastig om een BV op te richten. Gelukkig komt daar in de nabije toekomst als het goed is verandering in!

Europese Commissie

Het online eenvoudig kunnen oprichten van een BV is een voorstel van de Europese Commissie. Zij willen hiermee de drempel van het oprichten van een BV of NV voor iedere burger van de Europese Unie verlagen. Het doel van het verlagen van deze drempel is het verbeteren van de Europese economie. De Europese economie heeft volgens de Europese Commissie namelijk veel baat bij bloeiende en groeiende vennootschappen. Florerende vennootschappen zorgen namelijk voor banen, economische groei en investeringen. Volgens de Europese Commissie is het momenteel nog veel te lastig om een vennootschap op te richten en houdt dit mensen tegen die het wel zouden willen. Zo moet je in Nederland bijvoorbeeld naar de Kamer van Koophandel toe om een vennootschap op te richten. De Europese Commissie is van mening dat zoiets niet meer van deze tijd is en wil het daarom makkelijker maken een vennootschap op te richten.

online-bv

Lees ook: 5 verzekeringen die je zou moeten afsluiten bij het starten van een bedrijf!

Het online oprichten van een BV

Het moet niet alleen makkelijker maar ook moderner en daarom kwamen ze al snel uit bij het online oprichten van vennootschappen. Niet alleen het oprichten van een vennootschap in het land waar je woont moet makkelijker, ook in andere lidstaten moet je makkelijker een BV of NV kunnen beginnen. Er moeten hiervoor online modeldocumenten beschikbaar komen in de lidstaten van de Europese Unie waardoor het ook eenvoudiger wordt een vennootschap in een andere lidstaat op te richten. Door de maatregelen moet het aantal van 24 miljoen vennootschappen in de Europese Unie de komende jaren flink op gaan lopen.

Wat vind jij van dit nieuwe voorstel? Handig, of niet? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

related posts