Home FinancieelAdministratie Daarom is uitbesteden van openstaande vorderingen aan te raden

Daarom is uitbesteden van openstaande vorderingen aan te raden

by Redactie
Daarom is uitbesteden van openstaande vorderingen aan te raden

De grootste ergernis van veel ondernemers zijn klanten die hun facturen niet of niet op tijd betalen. Zeker als zzp’er ben je vaak zeer afhankelijk van het tijdig betalen van rekeningen want je moet immers ook zelf gewoon op tijd de hypotheek en het maandbedrag van je leasecontract voor je auto betalen. Sommige opdrachtgevers en klanten nemen het niet zo nauw met op tijd betalen. Daar achteraan moeten is altijd erg vervelend.

Zelf doen of uitbesteden

Je kunt natuurlijk zelf gaan mailen of bellen als een factuur niet op tijd wordt betaald. Ten eerste kost dat erg veel tijd en ergernis. De kans dat je met een kluitje in het riet wordt gestuurd is aanwezig. Beloftes dat er morgen of volgende week echt betaald gaat worden moet je vervolgens weer gaan checken. En als dan blijkt dat de belofte niet is nagekomen zit er niets anders op dan weer gaan bellen of mailen waar het geld blijft. En ondertussen staat je eigen  betaling ook on hold, want er moet eerst saldo op je rekening staan voordat je zelf aan je verplichtingen kunt voldoen. Dan is uitbesteden soms een betere optie.

Factuurbedrijven

Een nieuw fenomeen zijn de zogenaamde factuurbedrijven. Je kunt aan zo’n bedrijf je factuur aanbieden, die wordt dan binnen 1 of 2 dagen betaald. Het bedrijf dient vervolgens de factuur in bij de aanvankelijke debiteur. Het voordeel is dat jij snel over je geld kunt beschikken. Deze methode heeft echter ook een nadeel: het is niet gratis. Houd er rekening mee als je gebruik maakt van de diensten van zo’n bedrijf dat je een deel van het factuurbedrag als kosten moet afdragen. Voor niks gaat immers nog steeds alleen de zon op.

Een incassobureau inschakelen

Als een klant niet betaalt kun je een incassobureau inschakelen. Door de vordering uit handen te geven ben je zelf niet meer rechtstreeks partij. De debiteur zal misschien schrikken als hij een aanmaning krijgt en ziet dat er incassokosten worden berekend. Zo’n brief of e-mail heeft in veel gevallen effect. Als de klant echt weigert te betalen en het bedrag loont de moeite dan kun je overwegen om naar de rechter te stappen. Met een gerechtelijk bevel kun je en deurwaarder inschakelen die desnoods door beslag te leggen ervoor kan zorgen dat de debiteur aan zijn verplichting voldoet.

Direct uitbesteden

Wil je geen gedoe over facturen dan kun je de incasso daarvan ook direct uitbesteden. Er zijn bedrijven die voor specifieke branches de facturering verzorgen. Zij sturen de factuur direct naar de klant, innen het bedrag en betalen dit aan je door. Indien nodig verzorgen zij ook aanvullende incassomaatregelen en in het uiterste geval deurwaardersbeslag. Het grote voordeel is dat je er geen omkijken meer naar hebt. Het nadeel is natuurlijk dat ook hier geldt dat het niet gratis is. Het loont dan ook alleen de moeite als je veel facturen verstuurt. Heb je per maand maar een paar opdrachtgevers die doorgaans netjes betalen dan kun je de facturering in veel gevallen prima zelf doen.

related posts