Bij het opstarten van je eigen bedrijf moet je aan zeer veel zaken denken. Het is hierbij van groot belang om het overzicht te bewaren en je opties goed af te wegen om overwogen keuzes te kunnen maken. Wij helpen je een handje door deze 10 belangrijkste tips voor het opstarten van je eigen bedrijf met je door te nemen. Aan de hand van deze tips kun je stap voor stap werken aan een goede start van je bedrijf.
Het belangrijkste waar je aan moet denken bij het starten van een eigen onderneming
Het starten van een eigen onderneming lijkt zo eenvoudig maar er zijn veel zaken waar je aan moet denken. Eén van de belangrijkste zaken bij een bedrijf beginnen, is de keuze voor een ondernemingsvorm. In de meeste gevallen wordt hierbij de keuze gemaakt tussen een eenmanszaak, een Vennootschap onder Firma (V.O.F.) of een Besloten Vennootschap. Deze keuze heeft zowel fiscale-, juridische- als financiële gevolgen. Het belangrijkste verschil zit in de aansprakelijkheid als er eventuele schulden zijn ontstaan. Er wordt immers onderscheid gemaakt tussen het runnen van een bedrijf in vorm van een natuurlijk persoon (in het geval van een eenmanszaak en een V.O.F.) of als rechtspersoon als er gekozen wordt voor een B.V. De eigenaar van een eenmanszaak is met zijn of haar hele vermogen (dus inclusief het privé deel) aansprakelijk voor eventuele schulden. Bij een rechtspersoon is dit niet het geval en kan de directeur/ grootaandeelhouder niet privé aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schulden. Alleen al om deze reden is het beginnen van een B.V. zeker een overweging waard.
De 10 belangrijkste tips voor het opstarten van je eigen bedrijf
- Bedenk wat voor bedrijf je wilt hebben. Deze tip heeft niet alleen betrekking op jouw interesses en kwaliteiten maar ook waar er vraag naar is of waarmee je denkt een behoefte te kunnen creëren. Een gedegen marktonderzoek is hiervoor essentieel.
- Onderzoek jouw mogelijkheden door een goede sterkte/ zwakteanalyse te maken. Kijk uiteraard ook naar de manieren waarop jij je kunt onderscheiden om met unique selling points echt op te vallen bij je doelgroep.
- Schrijf een goed ondernemingsplan waarin je jouw doelstelling formuleert en de strategie om dit te bereiken helder in kaart brengt.
- Onderzoek je financiële middelen en breng in kaart waar ondersteuning nodig is.
- Maak een toekomstgerichte keuze met betrekking tot je ondernemingsvorm. Een BV starten (of een holding) kan een toekomstgerichte keuze zijn waar je later veel profijt van kunt hebben.
- Open een bedrijfsrekening om zakelijke- en privé uitgaven goed te kunnen scheiden en zorg dat je bedrijfsadministratie voldoet aan alle eisen.
- Zorg voor sluitende algemene voorwaarden en bespaar niet op ondernemersverzekeringen.
- Zorg dat je voldoet aan de regels en wetgeving die op dit gebied voor jou van belang zijn.
- Promoot je bedrijf via de juiste kanalen om je doelgroep te benaderen.
- Wees niet ongeduldig, er kan een lange tijd overheen gaan voordat je bedrijf echt succesvol is. Blijf optimistisch en geniet van successen en bereikte doelstellingen.