Home Ondernemen De kleine ondernemingsregeling, voor wie is het en hoe werkt het?

De kleine ondernemingsregeling, voor wie is het en hoe werkt het?

by Jaro Broeklander
kleine-ondernemers-regeling

De kleine ondernemingsregeling is een regeling die de belastingdienst heeft opgezet speciaal voor de wat kleinere ondernemers. Als ondernemer ben je verplicht een btw-percentage af te dragen aan de belastingdienst. In de meeste gevallen is dit 21%. Nu heeft de belastingdienst een regeling opgesteld die het administratie gedeelte van de eenmanszaken en de vof wat makkelijker maakt. Ben je benieuwd of je met jouw onderneming ook gebruik kunt maken van de kleine ondernemingsregeling? Lees dan snel verder

Voor wie is het?

De belastingdienst heeft een aantal voorwaardes opgesteld die bepalen of je gebruik kunt maken van de kleine ondernemingsregeling. Zo zijn er 4 duidelijke voorwaardes opgesteld:

  • Je hebt een eenmanszaak of ben onderdeel van een vof.
  • Jouw onderneming is in Nederland gevestigd
  • Je moet in een jaar na aftrek van de voorbelasting minder dan 1883,00 euro aan de belastingdienst betalen.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen van de btw.

Als je aan al deze voorwaarde voldoet en moet je minder dan 1883.00 euro per kalenderjaar betalen dan mag je gebruik maken van de kleine ondernemingsregeling.

Het is zelfs zo dat als je minder dan €1345,00 btw moet betalen aan de belastingdienst je helemaal geen btw-aangifte meer hoeft te doen. U krijgt dan een ontheffing. Deze dien je wel zelf aan te vragen bij je belastingkantoor.

kleine-ondernemers-regeling-2

Lees ook: Wat doet de kamer van koophandel voor starters?

Hoe werkt het?

Je kunt het beste aan het einde van het jaar zelf berekenen of je in aanmerking komt voor deze regeling. Wil je niet wachten tot het eind van het jaar dan kan je ervoor kiezen om een voorlopige schatting te maken van de btw- vermindering.

Voor het berekenen van de btw-vermindering ga je uit van het btw-bedrag wat je zou moeten betalen als je nog geen gebruik maakt van de btw-vermindering. Dit bedrag is altijd de btw-min de voorbelasting

Als je gebruik maakt van de kleine ondernemingsregeling mag je je btw-aangifte een keer per jaar doen. Ben je vrijgesteld voor het betalen van btw omdat je minder dan €1345,00 btw af zou moeten dragen dan ben je nog wel verplicht om een keer per jaar je aangifte te doen.

Belastingaangifte doen is nooit leuk maar met deze regeling komt de belastingdienst de kleine en startende ondernemers wel tegemoet.

related posts