Home Startups Wat doet de Kamer van Koophandel voor starters?

Wat doet de Kamer van Koophandel voor starters?

by Redactie
Wat doet de Kamer van Koophandel voor starters

Als je gaat starten met je eigen bedrijf, dan krijg je altijd te maken met de Kamer van Koophandel. Hier moet je je namelijk inschrijven als ondernemer. Je krijgt een KvK nummer en een Btw-nummer. Beide heb je nodig om in Nederland zaken te kunnen doen. De KvK zorgt er ook voor dat je als zelfstandig ondernemer bij de Belastingdienst wordt aangemeld. Van de Belastingdienst krijg je bericht over het digitaal aangifte doen van de Btw en uiteraard moet je jaarlijks aangifte doen van je inkomsten.

Afspraak bij de Kamer van Koophandel

Als je wilt gaan starten als zelfstandige dan kun je thuis alvast wat voorwerk doen. Voordat je een afspraak maakt bij een vestiging van de Kamer van Koophandel vul je online een vrij uitgebreid vragenformulier in. Hier vermeld je de gegevens van je bedrijf, hoe het gaat heten en wat voor werk je gaat doen. Ook je persoonlijke gegevens vul je hier in. Daarna kun je een afspraak inplannen in de agenda op de website van de KvK. Tijdens het gesprek dat je met een medewerker hebt worden je gegevens doorgenomen en eventueel gewijzigd of aangevuld. Als alles in orde is wordt je bedrijf officieel geregistreerd. Houd er rekening mee dat hieraan kosten zijn verbonden (in 2017 € 50) die je ter plaatse door middel van een PIN betaling moet voldoen.

Informatie en advies

De KvK is er niet alleen maar om je bedrijf te registreren. Je kunt er ook terecht om advies en informatie in te winnen. Bijvoorbeeld over de te kiezen bedrijfsvorm of over het inrichten van je administratie. De KvK organiseert ook regelmatig interessante seminars en andere activiteiten waar je als (startende) ondernemer aan deel kunt nemen.

De informatie is openbaar

Houd er rekening mee dat de informatie over je bedrijf zoals vestigingsadres, e-mailadres en telefoonnummer van je bedrijf bij de KvK door iedereen kunnen worden opgevraagd. Marketingafdelingen van bedrijven maken hier gretig gebruik van. Kijk dus niet vreemd op als je, vooral tijdens de eerste maanden als zelfstandig ondernemer, ongevraagd wordt gebeld en mensen aan de deur krijgt die je het ene na het andere geweldige aanbod willen doen, van het in de markt zetten van je bedrijfsnaam tot een abonnement voor zakelijk internet.

Vermeld je KvK nummer op je website

Als je een onderneming hebt en je hebt daarvoor een website gemaakt of laten maken, let er dan op dat je je KvK- en Btw-nummer op je website vermeldt. Dit is wettelijk verplicht. Hierover is overigens wel de nodige controverse. Wanneer je je bij de KvK inschrijft als zzp’er, dan is je Btw-nummer namelijk gelijk aan je BSN, het nummer waarvan de overheid nu juist aangeeft dat je er zorgvuldig mee om moet springen. Een oplossing voor dit probleem lijkt echter voorlopig nog niet in zicht.

related posts