Home OndernemenDuurzaamheid Duurzaam ondernemen doe je zo: 4 Tips

Duurzaam ondernemen doe je zo: 4 Tips

by Jaro Broeklander
duurzaam ondernemen 2

Steeds meer grote en kleine bedrijven geven aan dat ze duurzaam ondernemen heel belangrijk vinden. Niet alleen is het goed voor het milieu, maar ook zul je het terugzien in de portemonnee. Door zo veel mogelijk energie te besparen, gaat je bedrijf en het milieu er zonder meer op vooruit. Het feit dat vrijwel alle Nederlandse ondernemers bezig zijn met duurzaam ondernemen, is een indicatie dat we de goede kant op gaan. Maar hoe doe je dat precies: duurzaam ondernemen? Voor ondernemers, die nog niet echt een idee hebben over hoe je dat het beste kunt doen, hebben wij een aantal tips op een rij gezet.

Houd bij hoeveel energie je bedrijf verbruikt

Hoewel deze tip heel simpel klinkt, is het wel heel effectief. Door exact te contoleren hoeveel energie je als bedrijf verbruikt, kun je proberen op bepaalde gebieden minder te verbruiken. Je zult versteld staan van hoeveel energie er onnodig verspild wordt. Een goed voorbeeld is het feit dat veel bedrijven ’s nachts een aantal lichten aanlaten in het pand, waarin het zit gevestigd. Dit kost een hele hoop energie en als je er logisch over nadenkt, moet je toch beseffen dat het eigenlijk vrij weinig effect heeft. Het bedoelde effect is namelijk het afschrikken van inbrekers. Inbrekers zijn echter niet zo dom om in deze achterhaalde truc te trappen. Zij snappen ook wel dat er niemand aanwezig is, of het licht nou aan is of niet. Je kunt veel beter een bewegingssensor kopen waardoor de lichten aangaan of camera’s ophangen. Dit zal veel energie besparen.

Wees op de hoogste van de recentste wetten

Het is heel belangrijk dat je als bedrijf op de hoogte bent van het feit dat bijvoorbeeld een verbruik van hoger dan 50.000 kWh aan elektriciteit, je automatisch dwingt om besparende maatregelen te nemen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kun je verschillende lijsten vinden met maatregelen die je moet doorvoeren als je een te hoog energieverbruik hebt als bedrijf. Hoewel dit op het eerste gezicht vervelend lijkt om allemaal te controleren, kun je het ook zien als een kans. Op deze manier krijg je namelijk een inzicht van op welke zaken je milieuvriendelijke maatregelen kunt doorvoeren.

duurzaam ondernemen

Lees ook: 5 tips voor een milieubewust bedrijf!

Bespreek je aanpak van duurzaam ondernemen

Het is zeer belangrijk om met je werknemers te bespreken hoe je het best kunt duurzaam ondernemen. Toch kun je er natuurlijk niets aan doen als mensen het licht en de computer blijven vergeten om uit te doen. Probeer daarom een verandering teweeg te brengen. Zo kun je bijvoorbeeld werken met een beloningssysteem. Geef een compliment of wat lekkers aan de werknemers die goed letten op het besparen van energie.

Voer simpele maatregelen door

Met hele kleine dingen kun je er al voor zorgen dat je bedrijf minder energie verbruikt. Een aantal tip zijn: zoveel mogelijk dubbelzijdig printen, verwijder nutteloze stekkers uit het stopcontact, gebruik spaarlampen, laat werknemers zoveel mogelijk vanuit huis werken, maak bij afspraken gebruik van de fiets of openbaar vervoer.

Houd jij rekening met het milieu? Laat het ons weten in de comments hieronder!

related posts