Home Automotive Een auto importeren, zo doe je dat

Een auto importeren, zo doe je dat

by Redactie
Een auto importeren, zo doe je dat

Het kan in sommige gevallen de moeite waard zijn om een auto uit het buitenland te importeren. Dit kan zowel zakelijk als privé. Als je importeert zijn er een paar zaken waar je rekening mee moet houden. Als je de auto voor zakelijk gebruik wilt inzetten dan gelden dezelfde voorwaarden als voor een in Nederland gekochte auto, bijvoorbeeld met betrekking tot het aantal privé kilometers dat je jaarlijks met de auto mag rijden.

Luxere uitvoeringen

Een belangrijke reden om een auto in het buitenland te kopen is het feit dat auto’s voor de markt in andere landen vaak net even anders worden uitgevoerd. Duitsers houden bijvoorbeeld van luxe. Daarom brengen merken als Opel, Mercedes en Ford voor de Duitse markt modellen uit die luxer zijn uitgevoerd. Met meer accessoires, maar ook het interieur kan van betere kwaliteit zijn. Als jij ook van wat meer luxe houdt, kan dit een goede reden zijn om een auto uit het buitenland te importeren.

Zowel nieuw als gebruikt

Niet alleen nieuwe auto’s worden in Nederland geïmporteerd, ook occasions komen regelmatig de grens over. Via het internet is het heel eenvoudig om op een website in Duitsland of België een tweedehands auto te vinden. Deze kun je vervolgens in het buitenland aankopen en  vervolgens mee naar Nederland nemen. Zorg wel dat je de juiste papieren erbij krijgt, ook met betrekking tot de verplichte keuringen. Heb je deze papieren niet dan loop je het risico dat je geen Nederlands kenteken voor je auto kunt aanvragen en dan mag je er vanzelfsprekend niet mee rijden.

De procedure bij invoer

Wanneer je met je nieuwe of gebruikte auto in Nederland komt dan moet je er zo snel mogelijk mee naar een kantoor van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Daar kan de auto worden voorzien van een Nederlands kenteken. Je mag de rit naar het kantoor van de RDW maken zonder dit kenteken, mits je bij aanhouding door de politie kunt aantonen dat je onderweg bent naar de RDW en dat je daar een afspraak hebt om de auto te laten inschrijven. Neem de afspraakbevestiging dus altijd mee als je op pad gaat.

Belastingvoordeel

Een belangrijke reden om een auto te importeren is dat je de BPM terugkrijgt. Dit bedrag moet je wel betalen als je in Nederland een auto koopt. Zodra de auto is voorzien van een Nederlands kenteken kun je deze toeslag terugvorderen.

related posts