Home FinancieelAdministratie Een eenmanszaak omzetten naar een bv: hoe werkt dit?

Een eenmanszaak omzetten naar een bv: hoe werkt dit?

by Jaro Broeklander
eenmanszaak naar bv 2

De meest vrijblijvende vorm van een onderneming voor een ZZP’er is zonder twijfel een eenmanszaak. Het kost slechts een paar tientjes en een enkel bezoekje aan de KvK en je kunt al aan de slag. Toch zijn er ook nadelen aan een eenmanszaak. Zo ben jij persoonlijk aansprakelijk voor alle overeenkomsten en transacties van je bedrijf. Dit heb je niet als je eigenaar bent van een bv. Ook heb je met een bv een aantal belastingvoordelen, al gelden deze pas als je een jaaromzet van een meer dan 2 ton draait. Wil jij deze voordelen ook voor je onderneming? Dan kun je je eenmanszaak omzetten naar een bv op de volgende manieren.

Activa-passiva inbreng

Deze manier is een van de makkelijkste middelen om je doel te bereiken. Wat je eigenlijk doet met deze manier is het verkopen van al je bedrijfsmiddelen van de eenmanszaak aan de bv. Let er wel op dat je ook alle stille- en fiscale reserves overzet naar de bv. Doe je dit niet, dan betaal je inkomstenbelasting over deze reserves. Voor deze manier moeten er een aantal stappen worden uitgevoerd. Het beste kun je alle activa en passiva van de eenmanszaak laten vaststellen door een accountant, nadat je de bv hebt opgericht. Laat vervolgens een overeenkomst opstellen voor de overzetting van de activa en passiva naar de bv. Als de overeenkomst rond is, kun je de eenmanszaak uitschrijven bij de KvK.

Ruisende inbreng

De ruisende inbreng lijkt een beetje op de activa-passiva inbreng. Er is echter een groot verschil aan deze manier van overzetting. Je kunt namelijk met terugwerkende kracht de activa en passiva overbrengen naar je bv. Doordat je met deze ruisende inbreng jouw eenmanszaak fiscaal staakt, reken je als het ware af met de belastingdienst. Je betaalt in dit geval inkomstenbelasting over de meerwaarde van je eenmanszaak. Als je voor 31 maart van het lopende jaar je onderneming omzet naar een bv kun je nog gebruik maken van de belastingregeling van dat betreffende jaar. Dit kan veel geld schelen. Nadeel van deze manier van omzetting is het feit dat het wat meer geld kost dan de activa-passiva regeling. Er moet namelijk een notariële akte worden opgesteld om de inbreng vast te stellen.

eenmanszaak naar bv

Lees ook: 6 manieren om je bedrijf te financieren!

De geruisloze inbreng

De geruisloze inbreng lijkt erg op de ruisende inbreng qua opzet, maar de fiscale gevolgen zijn erg verschillend. Bij de geruisloze inbreng heb je het voordeel dat je geen rekening hoeft te maken met de inkomstenbelasting over de meerwaarde van de eenmanszaak. Het is bij deze manier van overzetting namelijk niet verplicht om deze te betalen. Als je meerwaarde van de eenmanszaak meer dan €100,00 is, is het aan te raden om gebruik te maken van de geruisloze inbreng. Je kunt altijd navraag doen bij je accountant of boekhouder over welke inbreng voor jouw beter is. Als je van plan bent om de aandelen van de bv binnen 3 jaren weer te verkopen moet je voor de ruisende inbreng gaan. Ga je hier wel voor, dan moet je alsnog inkomstenbelasting betalen voor de meerwaarde van de eenmanszaak.

Heb jij weleens een eenmanszaak naar een BV omgezet? Zo ja, hoe verging dat jou?

related posts