Home Ondernemen Een efficiënt opleidingsplan voor mijn medewerkers

Een efficiënt opleidingsplan voor mijn medewerkers

by Redactie
Een efficiënt opleidingsplan voor mijn medewerkers

Ieder bedrijf dat hart heeft voor zijn personeel zorgt ervoor dat er een degelijk opleidingsplan ligt voor de medewerkers. Want je wilt ten eerste je personeel de kans geven om door te groeien en ten tweede wil je talentvolle mensen graag binnen je bedrijf houden en voorkomen dat ze overstappen naar de concurrentie. Dit kun je onder andere bereiken met je medewerkers goede scholingsmogelijkheden te geven. Het is daarbij natuurlijk wel zaak dat je opleidingen en trainingen aanbiedt waar jij als ondernemer ook wat aan hebt.

Ga met je personeel in gesprek

Allereerst is het belangrijk om met je personeel in gesprek te gaan over hun wensen en mogelijkheden. Natuurlijk kan niet iedereen afdelingshoofd worden, hiervoor is immers leidinggevend talent nodig en dat moet voor een belangrijk deel aangeboren zijn. Maar door met je personeelsleden in gesprek te gaan ontdek je soms wel talenten die je anders over het hoofd had kunnen zien. Voordat je een vacature uit doet voor een nieuwe medewerker kun je met je zittend personeel in gesprek gaan of zij wellicht interesse hebben voor deze functie, eventueel na het volgen van een opleiding. Het voordeel daarvan is dat je deze medewerker de kans biedt iets te gaan doen wat hij of zij leuk vindt. En ten tweede houd je deze medewerker, die kennelijk waardevol is voor het bedrijf, binnen boord.

Maak een lange termijn planning

Wil je goed kunnen inspelen op toekomstige ontwikkelingen dan is het handig om een lange termijn planning te maken. Sommige MBO- en HBO-opleidingen duren immers langer dan een jaar. Door tijdig in te spelen op de toekomst kun je nu alvast intern mensen op laten leiden voor de vacatures die je over een jaar of enkele jaren wilt gaan invullen. Zo kan zittend personeel doorstromen, carrière maken en zo aan hun loopbaan werken. De vrijgekomen lagere functies kunnen vervolgens weer worden ingevuld door instromers die van hun opleiding komen of herintreders die om uiteenlopende redenen een nieuwe baan zoeken.

Een gezond bedrijf met tevreden personeel

Goede opleidingsmogelijkheden bieden aan je medewerkers zorgt vaak voor een gezond bedrijf met gemotiveerd personeel. Medewerkers die de kans krijgen om door te groeien voelen zich vaak extra gewaardeerd. Dit zal hun arbeidsmoraal ten goede komen en ervoor zorgen dat ze extra inzet tonen bij het uitvoeren van hun werk. Het uitzicht op een hoger salaris zal daar ook zeker een rol bij spelen, maar werk mogen doen wat je ligt en waar je plezier in hebt is voor veel mensen toch ook wel erg belangrijk.

Lees ook: wat ben ik waard op de arbeidsmarkt.

related posts