Zoals velen weten kan een auto van de zaak soms een slimme keuze zijn. Zeker als deze privé ook wordt gebruikt, omdat de gebruiker alleen belasting hoeft te betalen over de voordeelwaarde waar ze van genieten. Daarnaast kan het privégebruik worden afgekocht. Voor een fiets van de zaak is dit nu minder voordelig, maar er is goed nieuws: vanaf 2020 wordt een fiets van de zaak aantrekkelijker.
De huidige situatie
Veel mensen denken dat ze de hele waarde van hun fiets moeten optellen bij hun inkomen als ze deze zakelijk willen gebruiken, maar dit is niet juist. Een fiets van de zaak werkt op dit moment heel anders dan een leaseauto. Het is niet mogelijk om privégebruik af te kopen, omdat fietsers nu precies moeten bijhouden hoeveel kilometer ze met hun fiets van de zaak rijden voor zowel privégebruik als woon-werkverkeer. De kosten voor onderhoud, reparaties, verzekeringen en stroomverbruik (bij E-bikes) worden van de privékilometers afgetrokken. Het bedrag dat uiteindelijk overblijft aan het einde, moet een werkgever optellen bij het belastbare salaris.
Complexiteit
Omdat het momenteel voor veel mensen te complex in elkaar steekt om een fiets van de zaak te nemen, wordt dit zeer beperkt gebruikt. Ook de aanschafprijs van een fiets, en dan met name voor een elektrische fiets, kan een drempel zijn. Een webshop voor betaalbare e-bikes kan deze drempel verlagen. Maar nog steeds wordt er vaker voor een auto van de zaak gekozen, omdat de regels voor een leaseauto veel eenvoudiger zijn. Dit is eigenlijk zonde, want fietsen is super gezond. Je lichaam is in beweging en het werkt ontspannend voor je geest. Daarnaast scheelt het in brandstofkosten en is het veel beter voor het milieu.
Verandering in de regels
Om de fiets van de zaak ook aantrekkelijker te maken, worden de regels versimpeld. De mogelijkheid om een leenfiets aan te kunnen bieden geeft, bovenop de al bestande opties voor een fiets van de zaak, een andere uitkomst voor werkgevers en werknemers die helemaal ontzorgt willen worden. De nieuwe regels maken het mogelijk om de leaseauto naast een leasefiets te gebruiken. Hierdoor kunnen werknemers een paar dagen per week de fiets naar werk pakken en een paar dagen de auto. Hiermee hoopt de overheid dat meer mensen de fiets voor woon-werkverkeer gaan pakken, ten opzichte van de auto.
Vooruitgang volgend jaar
De maatschappelijke voordelen van de introductie van de leasefiets, worden nu al op ongeveer 50 miljoen euro per jaar geschat. Dit zal dan vooral merkbaar zijn in de CO2-uitstoot besparingen en zal de kosten voor ziekte en verzuim beperken. Een werknemer die voldoende beweegt en lekker in zijn vel zit, is minder vaak ziek. Daarnaast is de leenfiets vanaf 2020 ook erg voordelig voor de portemonnee van de werknemer zelf. Door het fietsvriendelijke fiscale beleid, worden de regels voor een leasefiets eenvoudiger en sluiten ze in het vervolg aan bij de huidige bijtellingspercentage voor een elektrische auto. Dit percentage ligt momenteel op een voordelige 4%. De hoogte van de bijtelling voor fietsen is nog niet bekend, maar zal naar verwachting denken we ongeveer rond ditzelfde percentage gaan liggen.