Home Ondernemen Een verandertraject doorvoeren; waar moet je op letten?

Een verandertraject doorvoeren; waar moet je op letten?

by SanderW013
Een verandertraject doorvoeren; waar moet je op letten

Verandering is positief. Over het algemeen zijn mensen – en dus ook jouw werknemers – bereid om verandering door te voeren. Maar zie alle neuzen maar eens dezelfde kant op te krijgen! Het toepassen van veranderingsmanagement is een van de lastigste drempels waar je mee te maken krijgt als je het kantoor of het werkproces een stap wil laten zetten richting de toekomst.  Om verandering soepel, zonder tegenslag en zonder frictie op gang te brengen en te laten verlopen, zijn er veel punten van aandacht. Hier stippen we kort de drie belangrijkste zaken aan, waar je rekening mee moet houden als je grootste plannen hebt.

Creëer de juiste mindset in het bedrijf

Een bedrijf bestaat uit medewerkers. Iedereen heeft zijn of haar eigen ideeën en verwachtingen, dromen en ook horrorbeelden. Wil je een verandering doorvoeren, dan werk je vanuit jouw eigen visie van hoe het ideale bedrijf eruit ziet. Maar je moet er ook voor zorgen dat die verandering in goede aarde valt. Het is dan ook erg belangrijk om verandering voor te bereiden, en mensen enthousiast te maken en er de voordelen van in te laten zien. Hoe meer je anderen kunt overtuigen van jouw visie, hoe makkelijker het verandertraject verloopt.

Stel duidelijk prioriteiten

Verandering op de werkvloer is nooit in één keer klaar – het is vaak een langzaam proces dat in kleine stappen verloot. Wees je er dus van bewust dat je niet alles tegelijkertijd kunt doen: je moet keuzes maken. Pick your battles”, dus! Maak een heldere lijst van een aantal doelen die je het komende kwartaal, of het komende jaar wil realiseren. Zo breng je focus aan in de verandering die je doorvoert, en motiveer je ook anderen om daaraan te werken.

Blijf volhouden

Verandering gaat zelden vanzelf. Wat voor de één een geweldig idee lijkt, betekent voor de ander een moeizame aanpassing van ingesleten procedures. Het kan dus best zijn dat de veranderingen die je wilt doorvoeren in je bedrijf niet zo soepel gaan als je had gehoopt. Of misschien zijn er klanten die afhaken, omdat het proces van verandering effect op hen heeft. Maar wie wil veranderen moet altijd volhouden, ondanks tegenstand en tegenslag. Met hulp van veranderingsmanagement consultancy kun je helder krijgen waar het misloopt, en waar je verbeteringen kunt vinden.

Geleide verandering

Verandering is mooi, maar het verandertraject heeft vele haken en ogen. Goed veranderingsmanagement kan de verwachtingen temperen, en de grootste drempels wegnemen. Op naar jouw ideale bedrijf!

related posts