Veel mensen dromen ervan om zelfstandig ondernemer te worden, niet in de laatste plaats om de vrijheid die ze dan (denken) te hebben. Want vrijheid is uiteraard relatief, je krijgt als zelfstandig ondernemer te maken met veel verplichtingen. Jazeker, in principe kun je zelf je werktijden bepalen en hoef je geen verantwoordelijkheid af te leggen aan een baas, maar er moet wel omzet gedraaid worden en daar ben jij zelf direct verantwoordelijk voor. Maar wat komt er zoal kijken als je een onderneming gaat starten?
Rechtsvorm kiezen
Het kiezen van de juiste rechtsvorm is ook iets waar je te maken krijgt als je een onderneming wilt starten. Veel mensen die de stap van loondienst naar zelfstandig ondernemerschap zetten zullen beginnen als ZZP’er of eenmanszaak. Maar ook een vof of bv behoren uiteraard tot de mogelijkheden. Het is altijd verstandig om een deskundige, bijvoorbeeld een fiscalist, in te schakelen om advies te vragen welke rechtsvorm het beste bij je plannen past.
Merknaam bepalen
Als je een bepaald product of dienst wilt gaan aanbieden moet je bepalen welke naam je aan dat product wilt koppelen. Anders gezegd, er moet een merknaam verzonnen worden waar je product of dienst aan herkend gaat worden. Een merknaam is belangrijk voor onder andere de branding van je merk, zeg maar het bekend worden bij het publiek van de dienst of het product dat je aan gaat bieden. Als je eenmaal een merknaam gekozen hebt is dat merk registreren zeer belangrijk om je te wapenen tegen toekomstige inbreuken op je rechten op het mogen voeren van die merknaam. Bovendien is het eerst van belang om te checken of de merknaam die je voor ogen hebt wel geregistreerd kan worden. Een en ander kun je uit handen geven aan een merkenbureau dat gespecialiseerd is in bescherming van intellectueel eigendom en een merkregistratie voor je kan uitvoeren.
Bedrijfspand of van huis uit werken?
Bekend zijn de verhalen van succesvolle ondernemers die hun bedrijf hebben gestart vanuit hun zolderkamertje. Veel ZZP’ers beginnen inderdaad gewoon vanuit huis maar als je met personeel te maken krijgt is het meestal noodzakelijk om toch een bedrijfsruimte te huren of te kopen.
Boekhouder of accountant
Het is ook aan te raden om een boekhouder of accountant in de arm te nemen die je financiële zaken uit handen kan nemen zoals bijvoorbeeld je financiële administratie zoals de btw-aangifte, jaarrekening opstellen, aangifte inkomstenbelasting, etc. Zij weten bovendien welke posten fiscaal aftrekbaar zijn en waar je op moet letten. Het ontzorgt je in ieder geval voor een groot gedeelte zodat je je helemaal kunt richten op het ondernemen zelf.