Home Ondernemen Wat is Enterprise Service Bus en wat zijn de voordelen van ESB voor jouw bedrijf

Wat is Enterprise Service Bus en wat zijn de voordelen van ESB voor jouw bedrijf

by SanderW013
Wat is Enterprise Service Bus en wat zijn de voordelen van ESB voor jouw bedrijf

Heb je wel eens gehoord van een ESB: een ‘Enterprise Service Bus’? In het kort kan door middel van ESB de communicatie bij een bedrijf worden verbeterd. Het is de software die alle verschillende communicatiekanalen aan elkaar verbindt en op elkaar afstemt. Binnen een organisatie werken vaak verschillende systemen, die ieder hun eigen ‘taal’ spreken. Het doel van de Enterprise Service Bus is om de vertaalslag te maken tussen al die verschillende partijen of systemen, zodat ze effectief met elkaar kunnen communiceren. Dat maakt het makkelijker om services te monitoren, en ook om snel in te springen op veranderingen als dat nodig is.

Wat is een ESB?

‘ESB’ is de naam voor software waarmee communicatie tussen verschillende systemen bij één bedrijf kan worden gestroomlijnd. Bij de meeste grote bedrijven zijn er meerder interne én externe systemen, die een hoop informatie met elkaar delen. Toch moet de goede informatie steeds op de goede plek komen – en moeten de systemen dus op elkaar worden afgesteld.

Een ESB-oplossing is softwarematige oplossing om de opgezette IT-architectuur soepel te laten functioneren. De communicatie loopt via deze centrale ‘bus’, die de berichten tussen de verschillende IT-systemen vertaalt. Het is dus een overkoepelende oplossing voor de infrastructuur van de organisatie, die de lopende processen op elkaar afstemt en kan verbeteren.

Wat zijn de voordelen van een Enterprise Service Bus?

Zoals inmiddels duidelijk is, is communicatie tussen verschillende onderdelen van de IT-architectuur niet altijd eenvoudig. Het is belangrijk om te voorkomen dat het overzicht kwijtraakt, en dat de communicatie tussen bepaalde onderdelen niet meer (soepel) verloopt. Alle communicatie via één centraal punt laten lopen, is erg overzichtelijk. Dat is het grootste voordeel van een ESB.

Maar er zijn nog meer redenen om voor een Enterprise Service Bus te kiezen. Zo biedt deze vorm van werken de mogelijkheid om services te monitoren. Dit hoeft dus niet meer te gebeuren bij de aanbieder van de service – het kan nu centraal. Ook het maken van rapportages over hoe vaak bepaalde services worden gebruikt behoort tot de mogelijkheden.

Kiezen voor een Enterprise Service Bus (ESB)

Wil je een digitale transformatie opzetten? Een ESB is een mooie oplossing voor organisaties die werken met complexe IT-architectuur. Door de communicatie via centrale software te laten lopen, kan de werkwijze versoepeld worden. Bovendien kan die ook beter gemonitord en afgestemd worden, en kan er sneller worden ingespeeld op veranderen in de organisatie, of in de omgeving.

related posts