Home Featured ERP-software kiezen? Deze 3 criteria zijn bepalend

ERP-software kiezen? Deze 3 criteria zijn bepalend

by SanderW013
ERP-software kiezen Deze 3 criteria zijn bepalend

De keuze voor ERP-software is niet eenvoudig. Er gaat altijd een complex proces aan vooraf. Een proces waarbij nagegaan wordt in welke mate de ERP-software wel aansluit bij de specifieke bedrijfsprocessen. Dat is dan ook logisch: ERP moet immers alle aspecten van de organisatie verbinden en dus zal de structuur en de werking van de organisatie centraal komen te staan. Dat er tientallen zo niet honderden criteria belangrijk zijn om een geschikte keuze voor ERP-software te maken? Dat zal dan ook niemand verbazen. Toch zijn er drie criteria die meer dan alle anderen bepalend zijn voor die keuze.

# 1. Welke modules heb je nodig?

Een ERP-systeem draait op een server en bevat steeds een aantal modules die aansluiten bij de bedrijfsprocessen. Wanneer we ERP-software kiezen, zullen we moeten nagaan welke modules noodzakelijk en inbegrepen zijn. Hiervoor moeten we ons echter een aantal vragen stellen. Onder andere de sector waarin het bedrijf werkzaam is, bij welke bedrijfsprocessen de modules moeten aansluiten en waar hun planmatige kracht zoal noodzakelijk is, zijn belangrijke vraagstellingen. Er zijn nu eenmaal talloze functionaliteiten en modules beschikbaar, van warehouse management tot Business Intelligence en de optimalisatie van de workflow. Over het algemeen zal de keuze voor geschikte modules ook meteen de vraag beantwoorden of je voor een branche specifiek of een eerder algemeen ERP-systeem kiezen zal.

Tip: via de website ERP overzicht kan je eenvoudig verschillende ERP-softwaresystemen met elkaar vergelijken op basis van de gewenste functionaliteiten, de sector en de bedrijfsgrootte. Op die manier wordt het al een stuk eenvoudiger om een geschikte ERP-leverancier te vinden.

# 2. Op welk platform moet de ERP-software draaien?

Het platform is vaak een bepalende factor in de keuze voor geschikte ERP-software. Zo kiezen vooral grotere bedrijven ervoor om alle data en hardware in eigen handen te hebben. Zij nemen de onderhoudswerken dan ook gewoon voor hun rekening. Uiteraard moeten ze dan wel kunnen rekenen op een fikse IT-afdeling die een en ander voor hen zal doen. Ondernemingen met een beperkte IT-capaciteit zullen daarom meestal kiezen om serverruimte te huren en hun ERP-software in de cloud te laten draaien. Uiteraard genieten zij ook van de andere voordelen van de cloud. Denk vooraf goed na op welk platform je de ERP-software zal draaien, het is immers bepalend voor de keuze voor een geschikte ERP-leverancier.

# 3. Budgettaire bekommernissen

Een standaardprijs voor ERP-software is er spijtig genoeg niet te vinden. Veel heeft natuurlijk te maken met de functionaliteiten, de licentiekosten en het aantal gebruikers. Ook de vraag of je de software op de eigen server zal draaien of externe capaciteit moet afhuren, speelt natuurlijk een prijsbepalende rol. Daarom zal men meestal vooraf nadenken wat het beschikbare budget is. Hierbij zal men zowel een budget per medewerker als een totaalbudget vastleggen. Een goed ERP-pakket zal dan ook in een financiële begroting moeten passen, zo kom je nooit voor onvoorziene kosten te staan. Het prijskaartje zal mee de ERP-software kiezen, zoveel is wel duidelijk.

related posts