Home Featured Factoring voor ZZP’ers; hoe werkt dat precies?

Factoring voor ZZP’ers; hoe werkt dat precies?

by SanderW013
Factoring voor ZZP’ers

Het onderwerp factoring komt onder ondernemers steeds vaker aan bod. Factoring is namelijk een alternatieve financieringsvorm waardoor je snel over liquiditeit beschikt binnen je onderneming. Indien je graag snel een investering wenst te doen kan dit een uitkomst bieden. Op deze manier hoef je niet eerst de betalingstermijn van je factuur af te wachten. Nee, je kan je facturen gemakkelijk en snel laten voorfinancieren door een factoringbedrijf. Het factoringbedrijf zorgt er dan voor dat je het bedrag binnen 24 uur op je rekening hebt staan, uiteraard is dat wel na goedkeuring van jouw aanvraag.

Hoe werkt het?

Factoring is zoals eerder benoemd een alternatieve financieringsvorm waarbij je snel over je eigen geld beschikt. Dat is niet iets waar iedereen in eerste instantie bij stilstaat, maar het betreft jouw eigen factuur. Waar je zelf hard voor hebt gewerkt. In tegenstelling tot het aanvragen van een krediet bij de bank, waarbij je een schuld aangaat. En dat is bij factoring niet het geval.

Als je van deze dienst gebruik wilt maken, dien je eerste een aanvraag in bij het factoringbedrijf. Vervolgens ontvang je een offerte op maat met het desbetreffende aanbod. Qua kosten wordt de factorfee in rekening gebracht. Een percentage dat is gebaseerd op de betalingstermijn, de hoogte van het bedrag en de kredietwaardigheid van je opdrachtgever. Tevens wordt er enkele documentatie van je opgevraagd. Als dat in orde is wordt je verwelkomd als klant en kun je beginnen met het indienen van facturen.

Voor- & nadelen

Factoring biedt veel voordelen, maar daarnaast kunnen ondernemers ook enkele nadelen ervaren van deze dienstverlening. Een nadeel is dat er kosten in rekening worden gebracht. Aan de andere kant, voor niets gaat de zon op. En je krijgt er meerdere voordelen voor terug. Daarnaast zal je als ondernemer informatie van jouw onderneming delen met het factoringbedrijf. Dat vindt niet iedereen even prettig.

Qua voordelen heb je snel beschikking over je geld. In de praktijk is dit vaak binnen enkele uren. Het factoringbedrijf zal je ook niet verplichten om een contract of abonnement aan te gaan. Je behoudt zelf de keuzevrijheid om te kiezen welke facturen je laat voorfinancieren. Het factoringbedrijf neemt daarnaast ook het faillissementsrisico over, alsook het debiteurenbeheer. Als je debiteur de factuur nog niet heeft betaald aan het factoringbedrijf, zal het factoringbedrijf actie ondernemen. Je hoeft zelf niet langer de betalingstermijn te monitoren. Wat prettig is, want zo houd je meer tijd over om te investeren in je onderneming.

related posts