Home FinancieelAdministratie Factuur verkopen? Dit zijn de mogelijkheden

Factuur verkopen? Dit zijn de mogelijkheden

by SanderW013
Factuur verkopen Dit zijn de mogelijkheden

Wist je dat het mogelijk is om jouw openstaande facturen te verkopen aan een factoringmaatschappij? Of was je hier eerder helemaal niet bekend mee? Het komt er kort gezegd op neer dat je niet langer afhankelijk bent van betalingstermijn(en) van jouw debiteur. In Nederland komen betalingstermijnen van 30 dagen het meeste voor, met uitschieters naar 60 dagen. Dat is vooral vaak voorkomend bij grote, corporate bedrijven. Om jouw betaling te ontvangen, zul je eerst de betalingstermijn moeten afwachten. En dat kan een vervelende situatie opleveren als je in afwachting bent van het bedrag. Bijvoorbeeld omdat je een investering wilt doen, jouw leverancier wilt betalen of salarissen van personeel wilt overmaken.

Factuur verkopen

Een oplossing voor zo’n soort situatie is factoring. Deze alternatieve financieringsvorm zorgt ervoor dat het factuurbedrag binnen 24 uur op jouw rekening staat. Uiteraard na goedkeuring van je aanvraag. Het factoringbedrijf wacht vervolgens de betalingstermijn af en ontvangt het factuurbedrag van jouw debiteur. Je hebt gelijk beschikking over jouw eigen geld, waardoor je dit gelijk kunt gebruiken voor wat jou goed dunkt. Zo kun je je onderneming voorzien van groei en een stabiele cashflow.

Voordelen

Het biedt meerdere voordelen om jouw openstaande factuur te verkopen. Je ontvangt niet alleen binnen 24 uur je geld, maar ook onderstaande bijkomstigheden:

  • Geen omkijken meer naar administratieve handelingen
    a.w. het debiteurenbeheer wordt van je overgenomen. Jij hoeft dus zelf niet langer stil te staan bij het feit dat je herinneringen moet versturen of de klant hiervoor moet nabellen.
  • Faillissementsrisico is afgedekt
    Stel dat je debiteur failliet gaat, dan ben je hier toch voor verzekerd. Het factoringbedrijf verzekerd 90% van jouw factuur. Dat stelt meer gerust dan als je geen gebruik maakt van factoring. Grote kans dat je het bedrag dan niet meer terugziet.
  • Kredietcheck
    Als ondernemer zul je dit zelf ongetwijfeld ook doen. Voordat je zaken gaat doen met een nieuwe debiteur, onderzoek je eerst of hij/zij wel in staat is om jouw factuur te betalen. Dit geeft vooraf ook meer zekerheid. Het factoringbedrijf doet precies hetzelfde. Er wordt gekeken of de debiteur de betaling in de eerste plaats wel kan voldoen. Als de debiteur kredietwaardig is, is het ook mogelijk om gebruik te maken van factoring.
  • Flexibel van aard
    Met flexibel van aard wordt bedoeld dat je zelf de keuze hebt welke facturen je uitbesteed aan het factoringbedrijf. En welke facturen je in eigen beheer houdt. Je zit dus niet gelijk vast aan een soort abonnement, waarbij je je gehele facturatie uit handen moet geven. Je kunt er simpelweg ook voor kiezen om één factuur te laten factoren.

Werkwijze

Hedendaags is de werkwijze van factoringbedrijven vrij simpel. Ongetwijfeld zal er onderling verschil zijn qua werkwijze en voorwaarden, maar in de eerste plaats moet je aanvraag worden goedgekeurd. Na goedkeuring van de aanvraag kun je je factuur blijven opmaken in deze lay-out die je gewend bent. Je past alleen het rekeningnummer aan. Het factoringbedrijf ontvangt immers het bedrag van jouw debiteur. En als het voor komt dat de betalingstermijn niet wordt gehanteerd, voert het factoringbedrijf ook gelijk het debiteurenbeheer voor je uit. Zo krijg jij als ondernemer meer zekerheid, rust en minder stress.

related posts