Als je als ondernemer aanspraak wil maken op aftrekposten zoals de zelfstandigenaftrek dan moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een van deze voorwaarden is het urencriterium. Je moet per jaar minimaal 1225 uur aan je onderneming hebben gewerkt. Dit moet je bewijzen door middel van je administratie. Hoe werkt deze voorwaarde precies en hoe zorg je dat je aan het urencriterium voldoet?
Het urencritirium
De belastingdienst vindt het maar al te leuk als mensen beginnen als zelfstandig ondernemer. Om dit te stimuleren hanteren zij speciale belastingvoordelen voor zzp’ers en freelancers. Om misbruik te voorkomen, heeft de belastingdienst enkele voorwaarden, waaronder het urencriterium, ingesteld. Zo kunnen mensen niet een eigen bedrijf beginnen waar niets mee gedaan wordt en vervolgens wel gebruik maken van de belastingvoordelen.
Wat zijn de voorwaarden?
De voorwaarden van het urencriterium zijn vrij eenvoudig. Je dient per jaar minstens 1225 uur aan de bedrijf gewerkt te hebben. Daarbij maakt het niet uit wanneer je deze uren maakt. Als jij bijvoorbeeld in augustus je bedrijf start en gebruik wilt maken van de startersaftrek. Dan dien jij in 5 maanden (augustus, september, oktober, november en december) 1225 uur te werken aan je bedrijf. De telling loopt dus per kalenderjaar.
Daarnaast dien je minimaal 50% van je werktijd te besteden aan je onderneming*. Stel je voor je werkt part-time bij een bedrijf voor 1250 uur per jaar. Dan dien je, indien je in aanmerking wilt komen voor de starters-voordelen, dat jaar minimaal 1251 uur te werken aan je onderneming. Uren die je in dienst werkt tellen dus logischerwijs niet mee.
*Dit geldt alleen voor zelfstandig ondernemers die langer dan 5 jaar actief zijn.
Directe en indirecte uren
Feitelijk moet je dus minstens 36 volle werkweken van 40 uur maken per kalenderjaar. Dit mogen echter ook indirecte uren zijn. Directe uren zijn de uren die je daadwerkelijk factureert. Indirecte uren zijn uren die je wel werkt voor je onderneming, maar waar je direct niets mee verdiend. Denk bijvoorbeeld aan reistijd, voorbereidingstijd, administratiewerk, klantenwerving, het beheren van je website.
Lees ook: 4 redenen waarom netwerken zo belangrijk is!
Uren die niet meetellen
Als werknemer bij een bedrijf krijg je vaak betaalde vakantiedagen en wordt je ook doorbetaald als je ziek bent. Als ZZP’er gebeurd dit helaas niet. Ziekte- en vakantieuren tellen dus ook vanzelfsprekend niet mee voor het urencriterium. De uitzonderingen zijn: mensen die uit een arbeidsongeschiktheidsuitkering komen (zij moeten minimaal 800 uur maken) en mensen die op zwangerschapsverlof zijn.
Het vastleggen van de uren
Je kunt niet zomaar wat uren opschrijven. Wanneer je geïnspecteerd wordt door de belastingdienst moet je deze uren namelijk laten zien en als deze er bij controle verdacht of onrealistisch uitzien, dan vervalt je recht op de startersvoordelen. Een goede urenadministratie is dus essentieel. Noteer aan het einde van elke (werk)dag hoeveel uren je hebt gewerkt en bewaar zoveel mogelijk bonnetjes van bijvoorbeeld het openbaar vervoer of het tankstation. Zodat je de gereisde uren ook kan meerekenen. Ook de e-mails met opdrachtgevers en de facturen dien je uiteraard te bewaren.
Houd jij je uren goed bij? Laat het ons weten in de comments hieronder!