DELEN

Een startende ondernemer wil in veel gevallen vlot uit de startblokken komen. Hard werken en geld verdienen, daar gaat het allemaal om. Maar komt je privé leven dan niet in de knel? Hoe belangrijk is een goede work-live balans? Het allerbelangrijkste is dat jij je lekker voelt in het patroon dat je voor jezelf hebt uitgedacht. Als je werk doet dat je zelf kunt plannen is dat ideaal, maar het heeft ook valkuilen.

Neem rust als dat nodig is

Als je freelance tekstschrijver bent dan kun je je tijd naar hartenlust zelf indelen. Je opdrachtgever stelt een deadline van enkele dagen, en jij kunt lekker zelf bepalen wanneer je werkt. ’s Morgens om zeven uur of ’s avonds om tien uur. Wat voor werktijden je er ook op nahoudt, zorg ervoor dat je voldoende rust neemt. Niemand houdt het op de lange termijn vol om tien uur of meer per dag te werken. Als je veel achter de laptop zit, zoals bijvoorbeeld die freelance tekstschrijver, neem dan iedere twee uur een kwartiertje rust en maak geen onverantwoord lange dagen.

Wees niet 24 uur per dag bereikbaar

Ook een freelancer heeft recht op vrije tijd. Ook al werk je op zondag omdat je dat prettig vindt, als een andere dag van de week jouw vrije dag is, neem die dan ook. Beantwoord geen mails en laat je niet verleiden om toch even een klus te doen op je vrije dag omdat het zo uitkomt. Een enkele uitzondering kun je natuurlijk wel eens maken, maar over het algemeen is het aan te raden om je vrije tijd in ere te houden. Zo houd je het werk des te langer vol. Als een opdrachtgever klaagt omdat je niet binnen een kwartier op zijn e-mail hebt gereageerd dan moet deze opdrachtgever misschien op zoek naar een ander om zijn opdracht bij neer te leggen.

Kwaliteit gaat boven kwantiteit

Je houdt niet alleen jezelf tevreden maar ook je klanten als je kwaliteit levert. Neem dus liever wat minder werk aan dat je wel goed en tijdig kunt afleveren dan alle klussen maar te accepteren en er vervolgens achter te komen dat je het allemaal niet gaat redden. Als je je werk gaat afraffelen en fouten gaat maken is de kans groot dat je opdrachtgevers gaan klagen en dat je facturen niet worden betaald. Zorg dus dat je je werk goed doet en werk met een planning die haalbaar is.

Tijd voor jezelf

Als je als zelfstandige niet zo heel veel verdient is het verleidelijk om nooit vakantie te nemen. Toegegeven, soms kan dat ook gewoon niet. Als je maar net genoeg verdient om van rond te komen dan is twee weken vakantie nemen gewoon niet mogelijk. Maar misschien kun je wel af en toe een dagje vrij nemen. Of twee. Plan ze ruim van tevoren en laat je niet verleiden om ermee te schuiven, tenzij je wel een heel mooie klus aangeboden krijgt. Door jezelf af en toe rust te gunnen en wat leuks te gaan doen zal je het werken langer volhouden en langer met plezier blijven doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here