DELEN

Wanneer je een eigen bedrijf hebt kun je bijna niet zonder netwerk. Via je netwerk vind je je klanten en haal je je opdrachten binnen. Collega-ondernemers die in dezelfde branche werkzaam zijn kunnen je soms goede tips geven. Procedures die zij toepassen kun jij wellicht overnemen, materialen die zij gebruiken passen misschien ook in jouw bedrijf. Natuurlijk moet je daarbij oppassen dat je geen copycat wordt. Maar het kan heel nuttig zijn om verder te kijken dan je eigen bedrijf. Er zijn verschillende manieren om een bruikbaar netwerk op te bouwen.

Bezoek een netwerkborrel

Word je uitgenodigd voor een netwerkborrel, dan is het niet onverstandig om deze uitnodiging aan te nemen. Ook al ben je er niet zo het type voor, al vind je dat onhandige manoeuvreren met een glas wijn in de ene hand en een toastje met zalm in de andere maar lastig. Het kan toch erg nuttig zijn om je gezicht te laten zien. Je komt er misschien mensen tegen met wie je zaken kunt doen of waarmee je samen een project kunt oppakken. Zo kan de tijd die je investeert in zo’n netwerkborrel uiteindelijk heel goed iets positiefs opleveren.

Organiseer een netwerkborrel

Een andere mogelijkheid is natuurlijk om je collega-ondernemers bij jou te ontvangen. Een bijzondere gelegenheid leent zich daar natuurlijk bij uitstek voor, zoals een bedrijfsjubileum of de introductie van een nieuw product. Is zo’n gelegenheid er niet dan kun je desnoods iets verzinnen. Nodig een goede spreker uit over een actueel onderwerp en nodig mensen uit die je graag in een wat minder formele sfeer wilt ontmoeten en spreken. Een netwerkborrel hoeft qua catering ook weer geen fortuin te kosten. Zorg wel voor kwaliteit als je hapjes en drankjes serveert. Als er achteraf door de gasten geklaagd wordt over de catering bereik je het tegenovergestelde. Doe liever wat minder maar wel goed, dan een overdaad aan versnaperingen die niet heel erg in de smaak vallen. Je kunt natuurlijk je eigen medewerkers voor serveerster laten spelen, maar leuker is het om hiervoor wat mensen in te huren, zodat ook je personeel deel kan nemen aan de netwerkborrel.

Houd de contacten warm

Heb je eenmaal goede contacten opgedaan tijdens een netwerkbijeenkomst? Houd zo’n contact dan warm. Pleeg een telefoontje, stuur een berichtje, maak een 1 op 1 afspraak om eens verder te praten over mogelijke samenwerking of wederzijdse levering van goederen of producten. Als je denkt dat een contact voor jou waardevol kan zijn, zorg dan dat die ander zich jou nog herinnert en wacht daarom niet te lang met het aanhalen van het contact. Ga eventueel een hapje eten samen, als het een mooie samenwerking of een lucratieve opdracht oplevert dan is het zeker de moeite en de investering waard geweest.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here