Home Nieuws Hoe het Nieuwe Werken bijdraagt aan een verhoogde productiviteit in het magazijn

Hoe het Nieuwe Werken bijdraagt aan een verhoogde productiviteit in het magazijn

by SanderW013
Hoe het Nieuwe Werken bijdraagt aan een verhoogde productiviteit in het magazijn

Onderzoek heeft aangetoond dat magazijnen hun productiviteit vaak nog met dertig tot veertig procent kunnen verhogen. Geen onbelangrijk gegeven, daar zo’n magazijn vaak weegt op de winstcijfers. Natuurlijk zijn er soms hoogtechnologische snufjes noodzakelijk en is lang niet elke investering voor het mkb mogelijk, maar toch kan je een en ander doen om de productiviteit in het magazijn te verhogen. Het blijkt bovendien ook veel te maken te hebben met het Nieuwe Werken.

Creëer slimme werkplaatsen

In de eerste plaats dient men de productiviteit bij de medewerkers te verhogen. Dit kan men op verschillende manieren doen. In de praktijk blijkt het creëren van slimme werkbanken een belangrijke rol te spelen. Elke werkbank moet optimaal afgestemd zijn op de taak van de medewerker.

Denk hierbij ook aan de implementatie van de nieuwste technologieën. Het Nieuwe werken en technologische innovaties zijn immers als een Siamese tweeling: onafscheidbaar. Het gaat om bestellingen die automatisch worden ingeladen, waarbij meteen de juiste locatie wordt weergegeven en waardoor orderpickers de efficiëntste weg krijgen voorgeschoteld. Idealiter houdt het ook rekening met het traject van andere karretjes, waardoor ongelukken worden voorkomen.

Denk tot slot ook na over de inrichting van de opslagruimte. Producten moeten ook eenvoudig vindbaar zijn. Het aanbrengen van labels, etiketten, barcodes en kleurcodes helpt de zoektocht te vereenvoudigen. Er zijn veel oplossingen beschikbaar.

Benut elke centimeter

De opslagcapaciteit in een magazijn is zelden geoptimaliseerd. Een goed beheer en geschikte stapeltechnieken helpen om elke centimeter te benutten. Toch is er ook meer dan dat. Ook het aantal werkbanken kan vaak worden teruggedrongen. Het inlassen van een wekelijkse thuiswerkdag kan het aantal werkplaatsen bijvoorbeeld met 20% laten afnemen. Die ruimte kan je dan weer benutten voor opslagcapaciteit. Natuurlijk is zo’n thuiswerkdag niet mogelijk voor orderpickers, maar voor administratief bedienden is dat uiteraard wel het geval.

Stimuleer dialoog en inspraak

Een productiviteitsonderzoek zal steeds een aantal maatregelen voorstellen. Dergelijke maatregelen werken enkel indien ze ook door de personeelsleden worden gedragen. Daarom is het belangrijk om hen er voldoende bij te betrekken. Stimuleer dan ook dialoog en inspraak. Luister naar hun bekommernissen en bouw aan autonomie, onder andere door opleidingen te organiseren. Zij moeten immers de nieuwe werkmethode omarmen, waardoor ze er ook klaar voor dienen te zijn. En wanneer je een open klimaat stimuleert, kan je er ook op lange termijn de vruchten van plukken.

Meten is weten

Wanneer het gaat over informatisering, komt er heel wat nieuwe info binnen handbereik. Om het maximale te halen uit het Nieuwe Werken is het belangrijk om die info ook optimaal te gebruiken. Denk aan een geschikte zonering waardoor producten die vaker noodzakelijk zijn een kortere verwerkingstijd vergen. Statistische computerprogramma’s kunnen dat bepalen, maar ook hier is de input van de werkplek broodnodig. Soms helpt het al om een bepaald product een rij hoger te leggen waardoor het veelvuldig bukken niet meer nodig is. Ergonomisch aangenamer, maar hiernaast ook sneller. En dat snelheid en productiviteit van elkaar houden, hoeven we vast niet te benadrukken.

related posts