DELEN

Wanneer je dag in dag uit met dezelfde mensen in één kantoorruimte zit, kan dit soms leiden tot irritaties. Zeker als de ruimte niet zo groot is en je dus “op elkaars lip” zit, is de kans groot dat er strubbelingen ontstaan. Er zijn manieren om ervoor te zorgen dat de sfeer goed blijft.

De radio aan of uit?

Het is een bekend fenomeen: De ene medewerker vindt het prettig als de radio aan staat tijdens het werk, de andere kan zich dan absoluut niet concentreren. En dan is er nog de discussie op welke zender de radio moet staan. Als het over het laatste gaat, probeer dan een compromis te sluiten. Kies een zender die afwisselende muziek laat horen of spreek af dat de radio ’s morgens op de ene en ’s middags op de andere zender staat. Als er medewerkers zijn die echt geen radio aan willen, dan kun je eventueel met een oortje of koptelefoon werken. Maar zorg er wel voor dat je je niet afsluit voor je omgeving. Niets is zo irritant als een medewerker drie keer je naam moet roepen voordat jij met een verdwaasd “Hè, watte?” reageert.

Wie zorgt er voor de planten

Planten op kantoor zijn gezond, dat zal iedereen beamen. Maar als er plantjes in een kantoorruimte staan, wie zorgt daar dan voor? Maak hier goede afspraken over, ook als die ene collega die iedere dag trouw de planten water geeft met vakantie gaat. Er zijn ook speciale kantoor plantenbakken, deze kun je laten plaatsen inclusief onderhoudscontract. Dan heb je het voordeel dat je er zelf geen omkijken meer naar hebt en je hebt toch wat gezond groen op de kamer.

Hoe hoog moet de thermostaat staan?

Het is vaak lastig om een temperatuur te kiezen die voor iedereen prettig is. Soms wordt de temperatuur centraal geregeld en hoef je je er dus niet druk over te maken. Als je wel invloed hebt over de temperatuur in de werkruimte probeer dan een compromis te bereiken. Kleed je naar het seizoen. In de winter in een dun shirt met korte mouwen op kantoor komen en dan klagen dat het zo koud is, is natuurlijk niet erg geloofwaardig.

Spreek irritaties uit

Als je je stoort aan het gedrag van je collega, wees dan zo eerlijk om dit aan te kaarten. Ga niet bij de koffieautomaat tegen andere collega’s staan klagen en breng het niet ter sprake op het moment dat die ene collega net even van de kamer af is. Als je je stoort aan het gedrag van een collega is het beter om dit bespreekbaar te maken. Als je dit moeilijk vindt kun je eventueel overleggen met je leidinggevende of de personeelsadviseur.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here