Voor ondernemers met een bedrijfsruimte is het vanaf 1 juli 2020 verplicht om over te stappen op led verlichting. De overstap van traditionele panelen op led panelen levert je veel voordelen op. Zo is het energiezuiniger, heeft het een langere levensduur én verspreidt het helderder licht. Bij de overstap zijn er echter wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden moet worden, zoals het formaat van de led panelen, de kleurtemperatuur en de kleurweergave-index. Wij leggen je uit hoe je altijd de juiste led panelen kiest.
Wat zijn led panelen?
Led panelen zijn, zoals de naam het al zegt, voorzien van led verlichting en vormen de ideale vervangers voor traditionele TL buizen. Het is dan ook mogelijk om de led panelen in systeemplafonds in te bouwen, precies op de plek waar de TL armaturen ook altijd gehangen hebben. Het voordeel van led is dat dit soort verlichting een lager stroomverbruik heeft, energiebesparend is en zorgt voor een extra egale flikkervrije lichtopbrengst.
Welke zaken zijn belangrijk tijdens je keuze?
Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden tijdens het uitkiezen van de juiste led panelen:
1. Formaat
Uiteraard is het formaat van zeer belangrijk, want je wil natuurlijk wel dat de panelen goed passen. Omdat de led panelen in systeemplafonds vaak in de plaats komen van traditionele TL armaturen is het in het geval van vervanging noodzakelijk om te kijken naar wat er op het moment in het systeemplafond hangt. Zo vervangen panelen van 60 bij 60 cm TL buizen van 4 x 18W en vervangen panelen van 30 bij 120 cm TL buizen van 2 x 36W.
Nog geen traditionele TL armaturen in het systeemplafond? Dan is het belangrijk om te kijken naar de grootte van de ruimte die verlicht moet worden. Led panelen van 30 bij 30 cm vergroten een ruimte van 4 m2, terwijl panelen van 60 bij 60 cm goed zijn voor het verlichten van 6 m2. De echt grote panelen (60 bij 120 cm) kunnen 10 m2 belichten. Zo kun je eenvoudig uitrekenen welke panelen er in elke ruimte nodig zijn.
2. Kleurtemperatuur
Led panelen zijn beschikbaar in verschillende kleurtemperaturen. De kleurtemperatuur zegt iets over de kleur die door een lichtbron uitgestraald wordt. Je koopt led panelen bijvoorbeeld in een warm-witte, helder-witte of koud-witte kleurtemperatuur (3000K, 4000K of 6500K). Hierbij geldt: hoe kouder de kleurtemperatuur, hoe meer het licht lijkt op daglicht. Het warme licht is dus een stuk geler en geschikt voor in ruimtes waarin gezelligheid een belangrijk begrip is, zoals in de kantine. Koudere lichtbronnen zorgen voor verbeterd zicht en een hogere concentratie en zijn dus ideaal voor in bijvoorbeeld kantoren, magazijnen en andere plekken waar een hoge productiviteit noodzakelijk is.
3. Kleurweergave-index
Vooral in winkels is de kleurweergave-index van de led panelen erg belangrijk. Deze index geeft aan hoe echt en waarheidsgetrouw kleuren van objecten door de lichtbron worden weergegeven. Als de kleurechtheid niet goed is, kan het zijn dat iemand een rode trui koopt die hij of zij in het daglicht eigenlijk helemaal niet mooi vindt. Niet handig in bijvoorbeeld kleding- of woonwinkels. De kleurweergave-index van led panelen wordt weergegeven door middel van de CRI-waarde. Deze kan variëren tussen 100 en 60, waarbij 100 een uitstekende kleurweergave weerspiegelt en 60 een zeer slechte. Let hier dus altijd goed op bij het uitkiezen van de led panelen. In kantoren en andere openbare ruimtes volstaat een led paneel met een CRI-waarde van 80 tot 89, maar in etalages en winkels is een hogere CRI-waarde echt noodzakelijk.
Door het formaat, de kleurtemperatuur en de kleurweergave-index af te stemmen op de beoogde plek weet je zeker dat je altijd het juiste led paneel kiest. Als je door de overheid verplicht wordt om je lampen te vervangen door led panelen, dan kan je door rekening te houden met deze tips meteen je bedrijfsruimtes effectiever maken.