Home Kantoor Hoe kun je productief blijven als je thuiswerkt?

Hoe kun je productief blijven als je thuiswerkt?

by SanderW013

Productief blijven als je thuiswerkt? Voor veel thuiswerkers kan dit nog best een lastige opgave zijn. Toch is dit niet nodig. Met de handige tips in dit artikel blijf ook jij productief en geconcentreerd als je vanuit huis werkt. Met de juiste discipline, een haalbare planning en een optimale werkomgeving behoud je de goede balans tussen werk en privé. Zo blijf je ook als thuiswerker lekker productief en gefocust.

Zorg voor een eigen werkplek als je vanuit huis werkt

Het creëren van een eigen werkplek is van groot belang. Het voorkomt dat je afgeleid wordt door allerlei randzaken waardoor jouw productiviteit verloren gaat. Deze werkplek geeft je voldoende rust om je volledig te kunnen concentreren op je taken.

Zorg ervoor dat deze ruimte af te sluiten is. Zo blijft je focus tijdens het werken optimaal, en blijft de vrije tijd na je werkzaamheden ook echt tijd om te kunnen ontspannen. Daarnaast zorgt een eigen werkplek ervoor dat je eventuele documenten of benodigdheden altijd binnen handbereik hebt.

Productief thuiswerken is plannen en prioriteiten stellen

Plannen en prioriteiten stellen is van groot belang als je productief wilt blijven als je thuiswerkt. Het geeft structuur aan je dag en zorgt ervoor dat deadlines gehaald worden. In de ochtend ben je in de meeste gevallen het productiefst. Voer belangrijke of gecompliceerde taken dan ook altijd als eerste uit. Zo creëer je rust en ruimte in je hoofd én natuurlijk op de planning.

Hanteer een vaste dagelijkse structuur

Als je thuiswerkt spelen discipline en structuur een belangrijke rol. Zo kan het verleidelijk zijn om nog een extra uurtje in bed te blijven liggen, of je pyjama aan te houden terwijl je aan het werk gaat. Niemand ziet je immers. Toch is dit een echte bottleneck voor je productiviteit.

Zorg daarom voor een vast dagelijks ritueel en werk op gezette tijden. Begin elke dag op een vast tijdstip zoals je dat ook bij een kantoorbaan zou doen. Dit helpt je de juiste indeling van de dag te behouden waardoor je productiever blijft in je werk. Uiteraard mag je daarin soms best flexibel zijn, want ook dat is één van de voordelen van thuiswerken!

Plan korte pauzes in om de productiviteit optimaal te houden

Het is niet bevorderlijk voor je concentratie en productie om lang aaneengesloten te werken aan een opdracht. Het inplannen van korte momenten is daarom een echte must. Gebruik deze pauzes voor wat beweging of haal een lekkere frisse neus. Je bloedsomloop wordt daardoor bevorderd waardoor de hersenactiviteit verbeterd wordt. Na een korte pauze heb je vaak weer voldoende inspiratie en energie om productief aan de slag te gaan als je thuiswerkt!

related posts