Home Juridisch Hoe pak je diefstal van werknemers het beste aan?

Hoe pak je diefstal van werknemers het beste aan?

by Redactie
Hoe pak je diefstal van werknemers het beste aan

Het blijft altijd een pijnlijk onderwerp: diefstal van goederen of geld door de eigen medewerkers. Er zijn bedrijven die hiervoor bedrijfsrecherche in dienst hebben, maar als je een winkel hebt of een klein bedrijf is dat natuurlijk niet aan de orde. Als je merkt dat er gestolen wordt sta je vaak voor een lastig dilemma. Want hoe voorkom je dat je iemand onterecht beschuldigt en wat doe je als je iemand op heterdaad betrapt. Is ontslag op staande voet altijd de enige oplossing?

Kwetsbare beroepen

Er zijn beroepen die kwetsbaar zijn voor diefstal. Als je uitsluitend toiletten schoonmaakt zal de verleiding niet groot zijn bij medewerkers om te stelen. Schoonmaakmiddel van de zaak meenemen komt niet zo heel vaak voor. Maar als je aannemer bent en je mensen met duur gereedschap en materialen werken kan het al een ander verhaal worden. En als er cash geld in het spel is dan kan bij sommige mensen de verleiding groot zijn om even wat van de baas te “lenen”, vaak met de intentie om het bedrag later weer netjes terug te betalen, maar dat lukt alleen niet altijd.

Maak duidelijke afspraken

Het klinkt misschien gek, maar er is wel degelijk een grijs gebied tussen diefstal en rechtmatig gebruik. Er zijn rechterlijke uitspraken die werknemers in het gelijk stellen. Een voorbeeld: Als er op je kantoor een kopieerapparaat staat en een medewerker maakt vijf kopietjes voor zichzelf, dan is dat geen diefstal. Een rechter zal in zo’n geval oordelen dat een werkgever binnen bepaalde grenzen gebruik mag maken van de faciliteiten die hem op zijn werk worden geboden. Datzelfde geldt voor kantoorartikelen. Als iemand een blokje Post-its of een balpen mee naar huis neemt is dat geen diefstal. Als hij vier dozen kopieerpapier of een laptop mee naar huis neemt is het natuurlijk een heel ander verhaal. Geef aan werknemers duidelijk aan wat hun rechten zijn. Door ze bepaalde dingen te “gunnen” zoals het maken van enkele privé kopietjes of het meenemen van een paar balpennen voor thuis zal de neiging tot stelen al een stuk minder groot worden.

Betrapt, en dan?

Als je een medewerker op heterdaad of na onderzoek betrapt op diefstal die echt niet door de beugel kan dan moeten er natuurlijk maatregelen worden genomen. Je kunt iemand zonder meer op staande voet ontslaan. Een rechter zal je daar in de meeste gevallen voor in het gelijk stellen. Het vertrouwen tussen jou en de medewerker is immers ernstig geschaad en dat komt in veel gevallen niet meer goed. In een enkel geval kun je met de medewerker in gesprek gaan. Waarom heeft hij of zij gestolen? Zijn er problemen thuis? Zijn er financiële problemen waarbij wellicht hulp geboden kan worden? Als de medewerker oprecht spijt betuigt en er zijn inderdaad schrijnende problemen dan kun je als werkgever overwegen om de medewerker niet te ontslaan. Hiermee maak je de problemen immers alleen maar groter want er zijn geen inkomsten meer, recht op WW is er dan in veel gevallen immers ook niet. Besluit je om een medewerker die heeft gestolen in dienst te houden en hulp te bieden, maak hierover dan wel goede afspraken. Schakel bij voorkeur externe hulp in en zet afspraken op papier. En een disciplinaire straf kan natuurlijk in alle gevallen worden opgelegd, al is het maar een schriftelijke waarschuwing, De medewerker moet immers terdege beseffen dat zijn gedrag niet wordt getolereerd.

related posts