Home OndernemenInternationaal Internationaal vervoer transport regelen: waar moet je rekening mee houden?

Internationaal vervoer transport regelen: waar moet je rekening mee houden?

by SanderW013
Internationaal vervoer transport regelen

Als jij goederen importeert naar Nederland of juist vervoert naar het buitenland (exporteert) krijg je te maken met internationaal transport, ook wel ‘vervoer buiten de eigen landsgrenzen’. Afhankelijk van de afstand en de grootte van de zending kan worden gekozen voor transport per vliegtuig, trein, of natuurlijk de vrachtwagen. Omdat vrachtwagenvervoer de meest gebruikte manier van internationaal vervoer wereldwijd is, leggen wij hier in dit artikel de focus op. Waar moet je rekening mee houden bij het regelen van dit soort internationaal transport?

Wat is precies de betekenis van internationaal vervoersrecht?

Google op de term ‘internationaal vervoersrecht’ en er verschijnen tientallen links die voornamelijk leiden naar advocatenbureaus. Dit is niet voor niets: helaas gaat er tijdens internationale transporten nog weleens wat mis. Dit heeft vooral te maken met een verkeerde uitvoering van het internationaal vervoersrecht. Als jij goederen buiten de eigen landsgrenzen wilt vervoeren moet je rekening houden met de wetten uit zowel jouw eigen land, als die uit het land van waaruit of waarnaar jij goederen vervoert. Vaak krijg je hierbij te maken met geschriften in een andere taal en een verkeerde interpretatie ligt al snel op de loer. In de wetten omtrent internationaal transport staan, naast wettelijke verplichtingen, ook belangrijke zaken zoals de vervoersovereenkomst en aansprakelijkheid en vorderingen bij verlies of beschadiging van de lading beschreven. Omdat internationaal vervoer gebonden is aan zoveel regels en door taalbarrières extra complex kan zijn, wordt door zowel grote als kleinere ondernemingen meestal gebruik gemaakt van een intermediair in de vorm van een specialistisch internationaal transportbedrijf, bijvoorbeeld een expediteur.

Speciaal internationaal transport naar Zwitserland

Voor internationaal vervoer binnen de Europese Unie, bijvoorbeeld van en naar ons buurland Duitsland, of naar de Zuidelijke landen Spanje of Italië, is het transport gebonden aan de Europese regelgeving. Dit is anders bij een transport naar Zwitserland. Dit land geld als een van de moeilijkste landen wat betreft internationaal transport. Zo wordt aan de grens om vele aanvullende documenten gevraagd. Zijn de documenten niet op orde, dan kan het transport geen vervolg vinden en worden vrachtwagens zonder pardon teruggestuurd. Dit met alle (financiële) gevolgen van dien. Veel ondernemers kiezen er om deze reden voor om een gespecialiseerd internationaal transportbedrijf in te schakelen.

Wat kan een internationaal transportbedrijf voor mij doen?

Hoewel er kosten zijn verbonden aan het laten regelen van internationaal vervoer door een transportbedrijf, is dit de meest gemaakte keuze. Waarom? Een expediteur kan je veel werk uit handen nemen, zoals bijvoorbeeld het aanvragen van documenten omtrent vervoersrecht, internationale leveringsvoorwaarden en documenten die benodigd zijn voor de douane, zoals bijvoorbeeld invoer- of uitvoerheffingen. Door tussenkomst van een specialist in internationaal transport ben je ervan verzekerd dat bovenstaande documenten op orde zijn en jouw zending veilig aankomt op zijn bestemming. Een transportbedrijf neemt dus het nodige risico voor jou weg.

Lees tip: 5 onmisbare bedrijfsverzekeringen voor ondernemers

related posts