DELEN

Steeds meer mensen werken vier dagen per week. Ze werken niet fulltime, of werken “4×9” om zo toch aan de 36 uur te komen, wat in veel branches tegenwoordig als fulltime wordt beschouwd. Maar welke dag van de week neem je dan vrij? We nemen de week even met je door.

Maandag

De maandag als vaste vrije dag klinkt leuk. Lekker drie dagen weekend en je ontloopt het fenomeen Blue Monday. Maar feit is dat jij dan op dinsdag pas gaat opstarten. Je collega’s hebben er al een dag op zitten, nieuwtjes zijn al uitgewisseld dus je hebt wat in te halen. Daar komt bij dat je twee vrije feestdagen sowieso misloopt, namelijk Tweede Paasdag en Tweede Pinksterdag die altijd op de maandag vallen.

Dinsdag

De dinsdag is de minst ideale dag om vrij te zijn. Na je weekend werk je een dag en net als je in het ritme zit heb je een dag vrij waarna je vervolgens nog drie dagen moet werken. De meeste mensen die 4 dagen werken, werken dan ook zeker op de dinsdag. Het is niet voor niets de drukste dag in het openbaar vervoer.

Woensdag

De woensdag is een populaire dag om vrij te zijn. Natuurlijk bij ouders met jonge kinderen vanwege de vrije woensdagmiddag. Ook heeft woensdag als voordeel dat je twee keer twee dagen achter elkaar werkt, dat is qua ritme ook wel prettig.

Donderdag

De donderdag is niet erg handig als vaste vrije dag. Donderdag heeft hetzelfde nadeel als de dinsdag. Je hebt dan een dag vrij, en net als je in een soort weekend stemming bent moet je de dag daarna nog werken. De kans is groot dat er van alles op je bureau ligt met het verzoek dat nog even snel voor het weekend weg te werken.

Vrijdag

De vrijdag is naast de woensdag de meest populaire dag om vrij te zijn. Er zijn zelfs al bedrijven en instellingen die op vrijdagmiddag niet bereikbaar zijn voor klanten omdat de bezetting dan minimaal is. Het enige nadeel van vrijdag vrij zijn is dat je de vrijdagmiddagborrel misloopt. En collega’s vinden je niet altijd even aardig als je op donderdag vertrekt en iedereen een prettig weekend wenst terwijl de meesten nog een dag moeten werken.

Wat is de beste dag?

Kijkend naar bovenstaande voor- en nadelen komen de woensdag en de vrijdag als populairste dagen uit de bus om vrij te nemen als je vier dagen werkt. De dinsdag en de donderdag zijn het minst populair. De maandag komt qua populariteit op een goede tweede plaats. Soms kun je feestdagen die op je vaste vrije dag vallen gecompenseerd krijgen, dit kan bijvoorbeeld in je cao geregeld zijn. Ook zijn er bedrijven waar je je vaste vrije dag jaarlijks kunt wisselen. Als je dat geluk hebt is het natuurlijk verstandig om even te checken op welke dag dat jaar de vrije dagen vanwege feestdagen vallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here