Home FinancieelAdministratie Je administratie zelf bijhouden of uitbesteden? De voor- en nadelen op een rijtje!

Je administratie zelf bijhouden of uitbesteden? De voor- en nadelen op een rijtje!

by SanderW013
Je administratie zelf bijhouden of uitbesteden De voor- en nadelen op een rijtje!

Het bijhouden van de administratie is wettelijk verplicht voor ondernemers. Alle gegevens over je onderneming die worden vastgelegd, moeten 7 jaar bewaard blijven voor de Belastingdienst. Als je administratie niet volledig is of niet binnen een redelijke termijn te controleren is, zal de Belastingdienst zelf je omzet en winst vaststellen. En dat kan negatieve gevolgen hebben. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je meer belasting moet betalen dan je eigenlijk zou moeten. Daarom is het erg belangrijk om een volledige en correcte administratie bij te houden. Hierbij heb je de keuze om je administratie zelf te doen of om de administratie uit te besteden. Beide opties kennen een aantal voor- en nadelen. In deze blog zetten we de voor- en nadelen voor je op een rijtje, zodat jij de juiste keuze kunt maken!

Administratie uitbesteden

Ten eerste kun je ervoor kiezen om je administratie uit te besteden. Zie jij het echt niet zitten om je administratie zelf te doen? Of heb je het gewoon heel druk met andere belangrijkere dingen? Dan kan het een goede keuze zijn om je administratie uit te besteden. Als je hiervoor kiest, weet je namelijk zeker dat jouw administratie wordt bijgehouden door een specialist. Een accountant heeft veel kennis en ervaring en zal je dan ook goed kunnen helpen. Bovendien is een accountant altijd op de hoogte van actuele ontwikkelingen in wet- en regelgeving. Het feit dat jouw boekhouding in goede handen is, kan veel stress besparen bij ondernemers. Bovendien heeft een accountant een analytische blik. Hij zal het dus altijd aankaarten als er financiële risico’s zijn. Ook voor advies kun je terecht bij een accountant. Een nadeel van het uitbesteden van je administratie is het feit dat je je boekhouder wel blind moet vertrouwen. Bovendien weet je zelf minder goed hoe je er financieel voor staat dan wanneer je zelf je administratie zou bijhouden. Daarom is het slim om af te spreken met je accountant dat jullie regelmatig afspreken om de financiële situatie te bespreken. Zorg er bovendien voor dat je wel enige kennis hebt van boekhouden. Zo snap je beter hoe je er financieel voorstaat. Als je op zoek bent naar een goede accountant in Roosendaal kun je terecht bij Doomen & Quist.

Administratie zelf bijhouden

Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om je administratie zelf bij te houden. Als je een klein bedrijf hebt met weinig inkoop, is dit vaak best goed te doen. Binnen een paar uurtjes kun je deze facturen wel verwerken. Het voordeel van het zelf bijhouden van je administratie is het feit dat je zelf goed overzicht houdt. Zo kun je snel handelen bij tegenvallende financiële resultaten. Het nadeel is dat het bijhouden van de administratie tijd kost en dat je eerder fouten maakt. Als je administratie een grote puinhoop is, kan dit negatieve gevolgen hebben als je bedrijf groeit. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om een accountant in te schakelen om je boekhouding te laten controleren.

related posts