Een van de leukste dingen als ZZP’er oftewel zelfstandig ondernemer is het bepalen van je uurtarief. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan. Het bepalen van je uurtarief is een aardige klus. Je bepaald dit aan de hand van verschillende factoren. Hieronder een overzicht met handige stappen om eenvoudig je uurtarief vast te stellen!
1. Vaste lasten
Als eerste kijk je naar hoeveel geld je eigenlijk nodig hebt. Hoeveel zou je minimaal moeten verdienen om rond te kunnen komen. Hiervoor is het verstandig om de ‘vaste lasten’ in beeld te brengen. Denk hierbij aan privé-uitgaven, maar ook zakelijke kosten. Hieronder een checklist met de belangrijkste kostenposten (privé):
- Hypotheek of huur
- Gas, water, licht
- Auto (onderhoud, belasting en benzine)
- Verzekeringen
- Telefoon en internet
- Alimentatie
- Boodschappen
- Lidmaatschappen
- Gemeentelijke belastingen
- Kleding
School kinderen
En de belangrijkste zakelijke kosten:
- Website
- Marketing
- Computer
- Verzekeringen
- Boekhouder/accountant
- Investeringen
- Personeel
- Huur of hypotheek werkplek
- Bedrijfsmiddelen
- Autokosten
Nu is het de kunst om deze kosten in beeld te brengen om op deze manier uit te vogelen hoeveel geld je per maand nodig hebt.
Lees ook: De kleine ondernemersregeling: voor wie is het en hoe werkt het?
2. Declarabele uren
Nu ga je een schatting maken van de zogeheten ‘declarabele uren’. Alle uren die je werkt kun je onderverdelen in directe uren en indirecte uren. Directe uren zijn de uren die je daadwerkelijk factureert bij klanten. De uren waar je direct voor betaald wordt. Indirecte uren zijn uren die je werkt, maar niet factureert. Denk bijvoorbeeld aan acquisitie, netwerken, boekhouden, of administratief werk. Gemiddeld gezien is ongeveer 50-70 procent van je uren declarabel. Als beginnende ondernemer is het verstandig om 50 procent aan te houden, aangezien je vrij veel tijd kwijt bent aan indirecte uren.
3. Basistarief
Met bovenstaande gegevens kun je als het ware je basis uurtarief vaststellen. Tel simpelweg je gewenste inkomen bij elkaar op en haal hier de zakelijke kosten vanaf. Dit deel je vervolgens door je declarabele uren en je ‘basistarief’ per uur blijft over.
Lees ook: Zo verzin je eenvoudig je bedrijfsnaam!
4. Verhogen
Dit basistarief is het laagste uurtarief waar je voor zou moeten werken. Met dit uurtarief kun je rondkomen (wat natuurlijk het belangrijkst is), maar houd je niet veel geld over. Je wilt dit tarief dus eigenlijk iets verhogen, maar hoe doe je dat? Kijk als eerste naar de branche waar je in werkt. Doe onderzoek en kom erachter wat de concurrenten per uur vragen. Zorg dat jouw service uniek en gespecialiseerd is en je zelfs meer kunt vragen dan je concurrenten.
Wat is jouw uurtarief? Laat het ons weten in de comments hieronder!