DELEN

Natuurlijk kun je als ondernemer niet zonder computer. Ook als je geen schrijvend beroep uitoefent zal je toch je administratie moeten doen, aangiften bij de Belastingdienst en andere zaken die je niet op je smartphone of op een tablet kunt doen. Een factuur opstellen gaat toch nog steeds het makkelijkst met een spreadsheet of een tekstverwerker. Het is natuurlijk de vraag wat voor laptop je moet aanschaffen. Er is immers heel veel keus.

Wat wil je ermee doen?

De eerste vraag die moet worden beantwoord is: Wat ga je doen met je laptop? Als je er dagelijks op werkt, bijvoorbeeld omdat je voor je werk veel teksten moet schrijven, dan is een laptop met een prettig toetsenbord met een lichte aanslag natuurlijk onontbeerlijk. Ook een redelijk groot scherm is prettig, dit is rustiger voor je ogen. Je zult het werken op deze manier een stuk langer volhouden. Wil je vooral grafische bewerkingen doen, dan is het uiteraard belangrijk om een goede grafische kaart te laten installeren, die goed overweg kan met je grafische software.

Afschrijving

Je kunt de kosten van de aanschaf van een laptop als bedrijfskosten aftrekken van je inkomsten. De BTW is uiteraard aftrekbaar van je Btw-aangifte. De netto aanschafkosten kun je over een periode van vijf jaar (de economische levensduur van de laptop) opvoeren als afschrijvingskosten. Als je niet precies weet hoe je dit moet berekenen kun je dit uiteraard ook aan een boekhouder uitbesteden.

Privé gebruik

Je mag een laptop die je “voor de zaak” aanschaft uiteraard ook privé gebruiken. Je moet wel kunnen aantonen dat je het apparaat ook zakelijk gebruikt. Als dit gezien de aard van je werkzaamheden voor de hand ligt is het sowieso geen probleem. Alleen als je een beroep hebt waarbij het niet aannemelijk is dat je er een laptop voor nodig hebt is het verstandig om bij te houden waarvoor je hem precies gebruikt zodat je hier bij vragen van de Belastingdienst adequaat op kunt reageren.

Kan ik ook de kosten van een tablet of mobiele telefoon aftrekken?

In aansluiting op het bovenstaande nog even iets over een tablet of mobiele telefoon. Je kunt het abonnement van je mobiele telefoon als kosten voor je bedrijf opvoeren. Dat geldt ook voor de kosten van een abonnement voor internet. Bij dit laatste is het zo dat je dit natuurlijk ook privé gebruikt, zeker als het inclusief een TV abonnement is. In dat geval mag je 50% van de kosten van het abonnement als bedrijfskosten aftrekken. De aanschaf van een mobiele telefoon of tablet zijn eveneens aftrekbaar, met inachtneming van de regels voor afschrijving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here