Home Featured Mag je de btw aftrekken van relatiegeschenken?

Mag je de btw aftrekken van relatiegeschenken?

by SanderW013

Als ondernemer betaal jij niet alleen belasting over de omzet van jouw bedrijf; je mag ook belasting aftrekken van de inkopen die je doet ten behoeve van jouw onderneming. Echter, zijn hierop een aantal uitzonderingen. Zo mag bijvoorbeeld geen btw worden afgetrokken van uitgaven die je hebt gedaan in de horeca en is over inkopen die je ook gebruikt voor privédoeleinden maar een gedeelte van de belasting vrijgesteld. Maar hoe zit dat eigenlijk met uitgaven die je doet voor de inkoop van relatiegeschenken? Wij leggen het uit in onderstaand artikel.

Hoe werkt de btw?

Als zelfstandig ondernemer mag je de belasting die aan jou in rekening is gebracht door inkopen en kosten aftrekken. Btw die je betaald hebt over zakelijke kosten kun je in de meeste gevallen meenemen in de btw -aangifte. Ze worden afgetrokken van de door jou te betalen btw, ofwel de belasting die je afdraagt over jouw omzet. Dit mag alleen als jij de ingekochte goederen of diensten volledig gebruikt ten behoeve van jouw onderneming. Ook gelden een aantal uitzonderingen. Zoals hierboven al even genoemd, mag van uitgaven in de horeca bijvoorbeeld geen belasting worden afgetrokken. Wel mag je deze kosten in hun geheel als zakelijke kosten in jouw boekhouding opnemen.

Is de btw van relatiegeschenken ook aftrekbaar?

Je wilt jouw zakenrelaties of personeel bedanken voor hun vertrouwen in jouw bedrijf. Hiervoor koop je relatiegeschenken in. Dit soort cadeautjes wordt vaak bedrukt met het logo van de gever. Een duidelijk zakelijke inkoop, toch? Regels omtrent de btw over relatiegeschenken zijn opgenomen in het Besluit Uitsluiting Aftrek van voorbelasting, ook wel BUA genoemd. Onder andere loon in natura, kerstpakketten en jubilieumgeschenken vallen onder deze regeling. In het BUA is te lezen dat je de btw over relatiegeschenken niet mag aftrekken als de ontvanger, als hij het geschenk zelf zou kopen, minder dan 30% btw kan aftrekken. Verder geldt dat de btw alleen afgetrokken mag worden als het drempelbedrag van €227,- per persoon per jaar exclusief btw niet wordt overschreden.

Relatiegeschenken kopen?

Nu jij precies weet wanneer je de BTW van jouw ingekochte relatiegeschenken kunt aftrekken, kun je op zoek naar originele relatiegeschenken om jouw relaties mee te bedanken. Wat dacht je bijvoorbeeld van luxe pennen met logo graveren? Op die manier verras je niet alleen jouw partners met een leuk cadeautje, maar zet jij de relatiegeschenken ook nog eens optimaal in voor de naamsbekendheid van je onderneming!

In dit artikel lees je alles over het doel van relatiegeschenken met logo.

related posts