Home Automotive Rijden in een automaat is niet meer voor mietjes

Rijden in een automaat is niet meer voor mietjes

by Redactie
Rijden in een automaat is niet meer voor mietjes

In Amerika is het heel gebruikelijk om in een “automaat” te rijden. Veel Amerikanen weten zich geen raad als ze in een auto moeten rijden die handgeschakeld is. In veel landen in West Europa was dit veel minder gebruikelijk. Sterker nog, daar werd rijden in een automaat een beetje smalend afgedaan als iets voor oudere dametjes. De DAF personenauto was er het sprekende voorbeeld van. Het was ook zo’n beetje de enige auto die als automaat werd verkocht en inderdaad, vaak bestuurd door dames met een degelijk grijs permanentje.

Steeds meer mensen kiezen voor gemak

De afgelopen tien jaar kwamen steeds meer merken met een automatisch geschakelde auto op de markt. Topmerken als Mercedes introduceerden automaten in hun assortiment. En daardoor gingen steeds meer mensen overstag. Het gemak van automatisch schakelen valt bij een steeds  grotere groep in de smaak. Het aantal auto’s met een automatische versnellingsbak dat wordt verkocht stijgt nog steeds. En niet een beetje, maar spectaculair. Op dit moment is ongeveer 1/3 van de geregistreerde auto’s in Nederland een automaat. En dat is toch ruim tien procent meer dan vijf jaar geleden.

Elektrische auto’s

Vanwege de gunstige bijtelling en de verbetering van de prestaties van elektrische auto’s stijgt ook de verkoop van deze wagens. Omdat elektrische auto’s altijd automatisch geschakeld zijn vertegenwoordigt deze categorie zo’n 6% van de totale verkoop aan automatisch geschakelde auto’s in Nederland.

Afrijden in een automaat

Je kunt als je rijexamen doet voor het rijbewijs B ook afrijden in een automatisch geschakelde auto. Je krijgt dan wel een aantekening op je rijbewijs dat je gedurende de eerste vijf jaar dat je het rijbewijs in bezit hebt uitsluitend in een automatisch geschakelde auto mag rijden. Veel mensen vinden het relaxter om niet te hoeven schakelen. Ze kunnen zich dan tijdens het rijden volledig op het verkeer concentreren zonder dat ze voortdurend moeten letten op koppelen en schakelen. Maar ook mensen die jaren in een “gewone” auto hebben gereden schakelen nu over op een automaat omdat ze het prettig vinden.

Bezwaren weggenomen

Voorheen waren automatisch geschakelde auto’s minder populair. Een belangrijk nadeel was dat ze minder zuinig waren in verbruik van brandstof. Ook accelereerden deze auto’s minder vlot dan hun handgeschakelde equivalenten. Maar in de loop der tijd werd ook dit “probleem” opgelost. Daarom zijn automatisch geschakelde auto’s nu ook populair bij een jongere generatie weggebruikers. Er zijn deskundigen die voorspellen dat over enkele decennia de handgeschakelde auto geheel uit het straatbeeld is verdwenen. Dan zijn er vrijwel alleen nog volledig elektrische auto’s en die zijn altijd al voorzien van een automatische versnellingsbak.

related posts