Home Automotive Steeds meer leaseauto’s op de Nederlandse wegen

Steeds meer leaseauto’s op de Nederlandse wegen

by Redactie
Steeds meer leaseauto’s op de Nederlandse wegen

Een auto van de zaak wordt steeds gewoner. Zzp’ers hebben vaak een auto voor hun bedrijf, maar ook medewerkers van grotere ondernemingen rijden in veel gevallen in een auto van het bedrijf. Voor een werkgever heeft het verstrekken van een leaseauto een aantal voordelen, en ook voor de medewerker kan dit voordelig zijn. En daarnaast ervaren medewerkers het vaak als een teken van waardering als ze een leaseauto krijgen.

De beperkingen van zakelijk rijden

De belangrijkste beperking van het rijden met een zakelijke leaseauto is dat je er vrijwel geen privé kilometers mee mag rijden. Althans, het mag natuurlijk wel, maar dan worden deze kilometers belast. Normaal gesproken heb je te maken met een bijtelling bij je inkomen, maar rijd je meer dan het maximum van 500 privé kilometers per jaar dan levert dit een extra aanslag op. Daarom is het belangrijk om het aantal kilometers dat je zakelijk en privé rijdt zo precies mogelijk bij te houden. Natuurlijk kun je wel een beetje smokkelen. Op weg naar huis langs de supermarkt rijden terwijl die op de route ligt wordt door de vingers gezien. Maar dertig kilometer omrijden om bij Ikea te gaan shoppen kun je echt beter niet doen met je zakelijke leaseauto.

Leasen is voordeliger dan kopen

Voor een bedrijf is het vaak voordeliger om hun wagenpark te leasen in plaats van zelf aan te schaffen. Een groot voordeel is ook dat er geen grote investering hoeft te worden gedaan die gepaard zou gaan met het aanschaffen van meerdere auto’s. Daarnaast is er sprake van vaste kosten per maand en per jaar. Deze kosten liggen vast, alleen de brandstofkosten zijn variabel. Maar als je voor afschrijving, verzekering, belasting en onderhoud een vast bedrag per maand betaalt zijn de grootste kostenposten al gedekt. Voor het tanken kan in veel gevallen een tankpas worden aangevraagd waarmee je medewerkers met korting kunnen tanken bij bepaalde tankstations.

Hoe lang loopt het leasecontract?

De meeste contracten voor zakelijke lease lopen twee tot vier jaar. In deze periode betaal je als werkgever of zzp’er een vast bedrag per maand plus de brandstofkosten. Het grote voordeel is dat je gedurende deze periode de beschikking hebt over een nieuwe of zo  goed als nieuwe auto. Het onderhoud zal dan ook minimaal zijn. De kosten zijn sowieso bij de leaseprijs inbegrepen, maar voordat er grotere reparaties of vervanging van onderdelen nodig is dan is het contract al ten einde. Na afloop van het leasecontract kun je de auto(‘s) inleveren en met nieuwe wagens een volgend contract aangaan.

related posts