Home Automotive Tips voor het zakelijk gebruik van jouw auto

Tips voor het zakelijk gebruik van jouw auto

by SanderW013
Tips voor het zakelijk gebruik van jouw auto

Er zijn een hoop dingen waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwe auto. Ga je zakelijk rijden in je privéauto, schaf je een zakelijke bedrijfsauto aan of wil je liever een bedrijfswagen leasen? Het hangt af van een aantal factoren wat in jouw situatie de beste en goedkoopste optie is. Bijvoorbeeld bij een privéauto kun je 19 cent per kilometer als reiskosten doorgeven. Het is een grote investering als je een zakelijk auto wil aanschaffen, al kun je wel het een en ander fiscaal aftrekken aan kosten. Ook is het afkopen van een leasecontract een alternatief. Je bent dan namelijk niet zelf verantwoordelijk voor de onderhoudskosten. Content Autogroep, autobedrijf in Eindhoven heeft tips onder elkaar gezet voor het zakelijk gebruik van je auto.

#1 Rekening houden met eventuele bijtelling

Als je privé in je auto van de zaak rijdt, geldt meestal een fiscale bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto. Bij een 100% elektrische auto is dit 4%. Een auto van de zaak kun je rekenen tot bedrijfsmiddelen. Dit betekent dat de kosten van de auto ten laste komen van de onderneming. Hierdoor zijn ze aftrekbaar van de winst.

Er is één uitzondering op de bijtellingsregel: als je per jaar minder dan 500 kilometer voor privédoeleinden rijdt, dan vervalt de bijtelling. Je moet het alleen wel overtuigend kunnen aantonen met een gedetailleerd overzicht van alle ritten.

#2 Maak je boekhouding zo simpel mogelijk

Je kent het probleem met bonnetjes vast wel. Je vergeet ze mee te nemen of raakt ze kwijt. De oplossing hiervoor is: vraag een tankpas aan. De meeste denken dat dit alleen kan voor grotere bedrijven, maar dit kan ook voor ZZP’ers. Daarbij komend is dat de tankpas nog geen euro per maand hoeft te kosten. Dit komt doordat de btw door middel van de facturen eenvoudig kan worden teruggevraagd. Niet alleen de btw over de brandstof kan worden teruggevraagd, ook die over banden, vloeistoffen en onderhoud.

#3 Kies voor functioneel

Het geldt bij een zakelijke auto niet om het uiterlijk, maar om functie. Dit is met name belangrijk bij een beperkt budget. De volgende punten zijn essentieel om aan te denken:

  • Overweeg om een tweedehandsauto te leasen in plaats van een nieuwe auto te kopen
    • Interesse in het leasen van een tweedehandsauto? Content Car Lease, autolease in Eindhoven helpt je graag bij het vinden van de juiste auto voor jou
  • Zet je de auto op naam van de zaak of juist privé met reiskostenvergoeding
  • Maak niet de fout om de auto op de groei te kopen
  • Kies er juist voor om een auto te kopen dat bij het huidige gebruik past
  • Ga voor een kleinere auto als je klanten dichtbij zitten
  • Voor startende ondernemers is een grote bestelbus niet direct nodig

Het is van belang om zorgvuldig af te wegen welke vorm van zakelijk rijden het goedkoopste is. Check daarbij ook altijd weer de huidige belastingregels. Deze worden namelijk vaak gewijzigd.

related posts