Home Financieel 6 manieren om je bedrijf te financieren

6 manieren om je bedrijf te financieren

by Jaro Broeklander
financieren

Als je je bedrijf net hebt opgericht, of je wilt deze uitbreiden, is de kans groot dat je op zoek moet naar financiering. Externe geldschieters die je het nodige kapitaal kunnen geven om de doelen te bereiken die jij nastreeft. Echter is het vaak makkelijker gezegd dan gedaan! Er zijn uiteraard een aantal manieren waarop je het kunt proberen. Wij hebben de bekendste en meest succesvolle voor je op een rijtje gezet, zodat ook jij het nodige geld kunt binnenhalen voor jouw onderneming!

1. Particuliere investeerders

Dit zijn veruit de meest gebruikte investeerders die gebruikt worden in de ZZP-wereld. Particulieren investeerders zijn vaak makkelijk om mee in contact te komen, en kunnen naast een zak geld ook de nodige kennis en expertise inbrengen. Meestal zijn de particulieren investeerders mensen die in hun vroegere leven zelf een onderneming hebben gehad.

2. Bank

Vooral vroeger werden banken vaak gebruikt om een deel van een bedrijf te financieren. Alhoewel het concept misschien achterhaald lijkt, zijn er nog steeds tal van mogelijkheden bij jouw bank. Je moet bij de bank natuurlijk wel met een goed ondernemingsplan komen, waarin precies staat wanneer en hoeveel winst jij verwacht te maken, en wat de kansen zijn in de markt die je wilt aanboren.

3. Familie en bekenden

Er wordt vaak gezegd dat je geen zaken moet doen met mensen die je kent, maar als je de grenzen tussen zakelijk en prive goed gescheiden kunt houden, kan dit wel slagen. Het voordeel van investeringen van bekenden is dat je wat meer vertrouwen krijgt aan het begin. Banken zullen nooit ergens in investeren op basis van een gevoel, en dat zullen vrienden en familie wel doen. Niet dat dit per se betekent dat de onderneming meer kans heeft van slagen, maar iemand het voordeel van de twijfel gunnen kan natuurlijk altijd werken!

financieren02

Lees ook: 5 verzekeringen die je zou moeten afsluiten bij het beginnen van je bedrijf!

4. Crowdfunding

Deze manier van financieren is nog niet zo bekend als de andere mogelijkheden, maar toch wint hij de laatste jaren erg aan populariteit. Met crowdfunding spreek je de massa aan, vaak via een online platform. Meestal wordt crowdfunding gebruikt voor specifieke producten, bijvoorbeeld op Kickstarter. Echter zijn er ook genoeg voorbeelden te verzinnen waarop bedrijven zelf worden gesteund door ‘the crowd’.

5. Fondsen

Voordat je rond gaat vragen om geld, moet je eens goed gaan kijken naar de mogelijkheden die er zijn voor financiering van fondsen. Fondsen zijn vaak opgericht om bedrijvigheid in een bepaalde regio te stimuleren. Vaak gebeurt dit met overheidssteun, en soms is de overheid in dit geval zelfs de Europese Unie. Dit geldt vooral voor veel innovatiebedrijven. Deze bedrijven zijn bezig met iets nieuws, en dat wil de Europese Unie, of een andere overheid, natuurlijk steunen.

6. Starters BMKB

Starters BMBK is een financieringsfonds dat wordt gesteund door de Nederlandse overheid. Doordat de staat garant staat voor 67,5% van de hoogte van de lening, ben jij in staat om grotere bedragen te lenen, dan bij een normale bank. Er kunnen tonnen worden geleend bij de fonds, en dat zal je toch wel moeten helpen bij het financieren van je bedrijf!

Hoe heb jij je bedrijf gefinancierd? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

related posts