Home Featured Vier aandachtspunten bij het afsluiten van een bestelautoverzekering

Vier aandachtspunten bij het afsluiten van een bestelautoverzekering

by SanderW013
Vier aandachtspunten bij het afsluiten van een bestelautoverzekering

Als ondernemer denk je er misschien aan om een bestelauto te kopen. Zo kan je ook zelf producten bij de klant leveren of een levering ophalen. Extra snel schakelen, noemen we dat dan. Natuurlijk komt er met zo’n bestelauto, die we toch voornamelijk zakelijk zullen gebruiken, een en ander kijken. Het afsluiten van een geschikte bestelautoverzekering is daar slechts een enkel voorbeeld van. Het blijkt belangrijk te zijn dat je hierbij een aantal aandachtspunten in het achterhoofd houdt.

# 1. Ga na wat in de bestelautoverzekering begrepen zit

Iedere polis biedt andere voordelen. Zo bieden sommige verzekeraars een goedkope WA-bestelautoverzekering aan waarbij enkel de schade van derden gedekt is. Via een WA Beperkt Casco kan je er vervolgens ook eigen schade aan toevoegen. Maar jouw onderneming kan soms ook andere eisen stellen. Zo zal iedere dag dat jouw bestelauto niet kan rijden, ook een verloren dag zijn. De bestelautoverzekering van Centraal Beheer kan je echter eenvoudig uitbreiden met een dekking pechhulp. Dat is niet bij alle verzekeraars het geval. Denk dus vooraf goed na aan welke vereisten een goede bestelautoverzekering volgens jou moet voldoen en vraag bij jouw verzekeraar naar de mogelijkheden.

# 2. Verzeker ook de inhoud

Meestal is de diefstal van goederen uit de bestelauto niet gedekt. Een goederentransportverzekering of een aanvullende dekking tegen diefstal, biedt een oplossing. Lees wel steeds goed de voorwaarden door. Het is niet ongewoon dat er een zogenoemde nachtclausule in de overeenkomst wordt opgenomen. Zo’n nachtclausule geeft aan dat je de goederen ’s nachts niet in jouw bestelauto mag achterlaten. Wees met andere woorden goed op de hoogte van alle gevallen waarin de verzekering al dan niet dekking zal verlenen.

# 3. Sluit ook een inzittendenverzekering af

Staat jouw personeel in voor de leveringen? Sluit dan steeds een inzittendenverzekering af. In dit geval zal de verzekeraar de schade aan de bestuurder steeds vergoeden, ongeacht de vraag welke partij nu voor het schadegeval aansprakelijk is.

Weet dat je als werkgever aansprakelijk bent voor de schade die het personeelslid tijdens de werktijd oploopt, ook indien het gaat om een auto-ongeluk. Enkel in bepaalde gevallen kan je de aansprakelijkheidsdans ontlopen. Zorgde je als werkgever niet voor een behoorlijke verzekering? Dan neemt de jurisprudentie aan dat je een fout in jouw zorgplicht beging. Het gevolg hiervan is dat je bijna altijd aansprakelijk zal zijn voor de persoonlijke schade van het personeelslid.

# 4. Leg jouw verzekering naast jouw leveringsvoorwaarden

Jouw algemene voorwaarden of verkoopsvoorwaarden hebben het waarschijnlijk ook over de levering. Exoneratiebedingen zijn hierbij niet ongewoon. Toch leg je jouw polis maar beter even naast die voorwaarden. Op die manier ben je zeker dat ze optimaal aansluiten bij jouw situatie. Denk bijvoorbeeld aan het beperken van de aansprakelijkheid tot de dekking van de verzekering.

Houd er echter wel rekening mee dat je ten aanzien van zakelijke partners een grotere vrijheid hebt dan ten aanzien van consumenten. In dit laatste geval moet je soms andersom denken: in welke mate kan de consument me aanspreken en waarvoor is een verzekering dus aangewezen?

related posts