Home Kantoor Vier eenvoudige tips om zakelijk dataverlies te voorkomen

Vier eenvoudige tips om zakelijk dataverlies te voorkomen

by SanderW013
Vier eenvoudige tips om zakelijk dataverlies te voorkomen

In 2014 kostte dataverlies Nederlandse bedrijven 275 miljoen euro. Men had het toen nog over een gemiddelde kostenpost van 128.000 euro per bedrijf. Het moet wel gezegd worden dat men hierbij voornamelijk oog had voor de directe kosten, zoals Data Recovery en de downtime. In 2016 volgde een nieuw onderzoek waarbij men ook rekening hield met de indirecte kosten van dataverlies. Het cijfer werd vervolgens bijgesteld tot 517.000 euro per Nederlands bedrijf. Met de nieuwe AVG en de torenhoge boetes in het achterhoofd, zal dat cijfer de komende jaren enkel en alleen verder stijgen. Want vergeet niet: de AVG is meedogenloos indien dataverlies gepaard gaat met een datalek.

Voorkomen is dus nog steeds beter dan genezen. Onderstaande vier tips helpen jou alvast om dataverlies te voorkomen.

# 1. Plaats de computer op een geschikte en stabiele plaats

Velen denken dat een computer wel tegen een stootje kan. Een laptop mag je toch ook gewoon overal meenemen? Niets is minder waar. Stoten en schokken kunnen de harde schijf schade toebrengen, vooral wanneer je op dat moment net data wegschrijft. Zorg dan ook steeds voor een stabiele omgeving. Een klassiek bureau, weg van de koude of de hitte, is een goed idee. Een bankje aan een trillende machine boordevol warmteontwikkeling? Dat dan weer niet.

# 2. Volg de 3-2-1-regel

Voor zakelijke data dien je steeds de zogenoemde 3-2-1-regel te hanteren. Deze regel geeft aan dat je steeds een back-up dient te maken van jouw gegevens. Meer nog: er dienen drie kopieën van ieder bestand te zijn, waarbij één zich waarschijnlijk op de interne harde schijf bevindt. Hierbij moeten de gegevens zich op minimaal twee soorten datadragers bevinden en moet er minimaal 1 kopie extern worden opgeslagen. In de praktijk kiest men meestal voor een kopie op een in-house beheerde NAS in combinatie met een kopie in de cloud.

# 3. Beveilig computers tegen virussen

Hoewel dataverlies verschillende oorzaken kan kennen, blijven computervirussen nog steeds de oorzaak bij uitstek. Installeer daarom een geschikt antivirusprogramma en voer ook regelmatig een scan uit. Een gratis en beperkt antivirusprogramma volstaat niet. Bij een schadeclaim zal ook de rechter dat beamen. Op een onderneming rust immers een verregaande beveiligingsplicht ten aanzien van persoonsgegevens.

# 4. Grijp steeds in bij vreemde geluiden

Bij dataverlies is het altijd belangrijk om tijdig in te grijpen. Maakt de harde schijf van jouw computer abnormale geluiden? Wees dan steeds op je hoede. Meestal zal het beginnen met een tikkend geluid om vervolgens net als een koffiemolen te klinken.

Weet in dit geval dat jouw harde schijf zelden nog te redden valt. Indien je echter meteen jouw computer uitschakelt, valt de data vaak wél te redden. Ga dan wel niet zelf aan de slag: het openhalen van de harde schijf moet gebeuren onder een beschermende omgeving. Onder andere bij Data Recovery Nederland beschikken ze over een laboratorium waarin ze de harde schijf veilig open kunnen halen.

related posts